36: ФФХН – Након Кана и Сарајева, „Lost country“ гледала и публика у Херцег Новом

(Фото: www.facebook.com/FFHNMFF)

Филм Владимира Перишића „Lost country“ приказан је синоћ на Канли кули, у такмичарској селекцији дугометражног играног филма у оквиру програма 36. Филмског фестивала Херцег Нови.

Филм је након премијере у Кану, приказан на фестивалу у Сарајеву, па у Херцег Новом, а Перишић истиче да је задовољан реакцијама публике и критике.

Прича прати одрастање дјечака у периоду деведестих година прошлог вијека, а тема је, како је казао на конференцији за новинаре Перишић, дуго сазријевала.

Владимир Пeришић, редитељ

– Мислим да је моја потреба за стварањем, ако искрено постоји, везана је за деведесете. Због великог лома који смо дожвјели и ожиљака које је то оставило, имам осјећај да имам тему или причу која ме је довољно обиљежила да имам потреби да је подијелим са другима – наводи он.

Фигуру дјетета користи као вектор погледа на свијет, јер у дјечијој перцепцији постоји нешто невербално, па је између фигуре дјетета и филма као визуелне умјетности присутно умјетничко онеобичавање, појаснио је Перишић.

Друго остварење које је публика на Канли кули гледала синоћ је филм „Да ли сте видели ову жену“ Душана Зорића и Матије Глушчевића, премијерно приказан прошле године на фестивалу у Венецији.

Костимографкиња Кристина Савић прича да је снимање трајало пет година, што се јако добро одразило на квалитет филма.

Кристина Савић, костимографкиња

– Дуг период снимања обезбједио нам је да свака најмања, епизодна улога, буде толико разрађена и да има позадинску причу. Мислим да је то све допринијело квалитету филма, јер је све било разрађено и испланирано – каже Савић.

У оквиру такмичарске селекције документарног филма публика је у Кући нобеловца Ива Андрића гледала „Буђење у тишини“, „И ја, ја такође плешем“, „Шејла“ и „Успомене са источног фронта“.

Филм „Шејла“ је ван конкуренције за награду, јер је редитељ Велибор Човић члан жирија. Тема филма је фемицид, односно убиство Шејле Бакије у Тузима 2021. године.

Причајући о филму и фемциду, Човић је казао да је Шејла трагично изгубила живот, упркос томе што је тражиа заштиту Полиције и Тужилаштва, чија је реакција изостала.

Велибор Човић, редитељ

– Стално ће се понављати кључно питање: „шта је то Шејла, и све Шејле, још требало да кажу Полицији, како би они схватили да им животи висе о концу?“. Бићу упоран и када год ми се пружи прилика, као ова у Херцег Новом да поновим то питање – поручио је он.

Колико је овај филм мотивација Велибору Човићу да пробуди свијест код надлежних, толико је продуценткињи Ивони Јаћимовић Човић да  пробуди свијест код младих.

Ивона Јаћимовић Човић, продуценткиња

– На досадашњим пројекцијама велики број младих је био да гледа филм. То ми је сатисфакција за будуће планове и пројекције, да што више младих то види, да се то никада никоме више не понови – казала је она.

Нина Караман, Илија Зековић, Душан Војновић

Млади редитељи представили су студентску селекцију, односно Нина Караман филм „Јожа“, Илија Зековић „Пас који се упишкио од среће“ и Душан Војновић „Микс“. Пројекције такмичарске селекције студентског филма на програму су у амфитеатру Дворане Парк.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here