27. ХАПС: „У агонији“ драма савременог доба, вечерас „Заборављене“

Позоришни комад Мирослава Крлеже „У агонији“, који је херцегновска публика синоћ гледала у Дворани Парк у оквиру програма 27. ХАПС-а, режисерка Ана Ђорђевић није адаптирала као љубавну причу, већ као драму савременог доба започетог крајем Првог свјетског рата. За разлику од Крлежиног, комад Ане Ђорђевић нема први чин, већ почиње након Ленбаховог самоубиства.

Глумац Радован Вујовић истиче да је важно играти и одржавати у животу позоришне комаде рађене по текстовима великана театра са ових простора, попут Крлеже, који су дубоки, занимљиви, узбудљиви.

Глумац Радован Вујовић

– Рад на оваквим комадима за нас глумце је право уживање. Велики је изазов и одговорности одговорити на задатак у правој мјери. Али радити са оваквим текстом је оно због чега се бавим глумом и позориштем. Када имате прилику да радите на тако добрим ликовима, заплетима, односима, онда је заиста право уживање и радити на томе и касније играти – наводи он.

Комад у продукцији Беоарта од премијере у децембру 2016. године одигран је преко 70 пута и публика је сваки пут добро реаговала. Глумица Марија Вицковић казала је да је добро што Крлежине драме живе у театру, јер њега више нема у школским лектирама.

Глумица Марија Вицковић

– Неки га тумаче као хрватског писца. Он није хрватски већ југословенски писац. Његов језик је особен, крлежијански. То је за глумца јако захтјевно али и инспиративно. Он је један од навјећих писаца које глумац може да игра – казала је она.

Крлежа је изазов и за барда београдске позоришне и филмске сцене Бранка Цвејића, али како наводи, добар комад не зависи само од писца и глумаца, већ и од публике.

Глумац Бранко Цвејић

– Играти Крлежу преко 70 пута, а да није комедија, то је веома занимљиво, посебно нама глумцима. Играмо га годинама и волимо да га играмо нас троје. Ја сам најстарији, додуше, али морам да истакнем да ова представа траје – навео је он.

У наставку програма ХАПС-а вечерас на сцени Дворане Парк биће одиграна још једна представа из продукције Беоарта. Ријеч је о комаду „Заборављене“, према тексу Јелене Јовановић, у режији Марије Миленковић. Главне улоге тумаче Ана Франић, Ваја Дујовић, Нина Нешковић и Катарина Радивојевић.

„Заборављене“ је комад о женама које су оставиле упечатљив траг у српској историји: Милева Ајнштајн, Милунка Савић, Надежда Петровић, Рут Стенли Фарнам и Јелена Лозанић.

Драматургија је фрагментарна, динамична, брза, са бројним музичким секвенцама. Спој племенитих идеја, носталгичних осјећања и предивних слика створених маштом редитеља и игром глумица…

Почетак је заказан за 20:30 сати, а улазнице по цијени од 5 еура могу се купити на благајни Дворане Парк од 9 до 12 и од 18 до почетка представе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here