СТИГАО ДРУГИ КОНТИГЕНТ ВАКЦИНЕ АСТРА ЗЕНЕКА

Други контингент од 24 хиљаде доза вакцине Астра Зенека стигао je у Црну Гору, захваљујући набавци коју је спровело Министарство здравља у оквиру KОВАКС механизма.

То је друга испорука, пошто је већ у марту преко KОВАКС-а стигло 24 хиљаде доза вакцине Астра Зенека, а додатне количине различитих вакцина против коронавируса очекују се од KОВАКС-а у наредном периоду. Све вакцине које се набављају у оквиру овог механизма одобрене су одСвјетске здравствене организације (СЗО), као водеће организације система Уједињених нација која се бави питањем безбједности вакцина.

Министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић поручила је грађанима да је Астра Зенека безбједна, ефикасна и квалитетна као и све друге вакцине против коронавируса и позвала их да се обавезно вакцинишу и на тај начин заштите себе и друге.

-Сви који се вакцинишу биће заштићени. Приликом појаве било каквих сљедећих мутагених форми, уколико се и разболе неће се радити о тешким клиничким сликама. Користим ову прилику и да нагласим посебан значај доласка ових вакцина за Црну Гору као и додатни и поновни доказ велике солидарности, бриге и пријатељства које земље Европске уније показују према нашој држави. Посебно смо им захвални на овој, јер у овом тренутку не постоји важнија подршка од ове“, рекла је Боровинић Бојовић.Поновила је да постоје само два пута како би коначно изашли из ове ситуације, а то су поштовање епидемиолошких мјера и масовна вакцинација.

Шефица Канцеларије Свјетске здравствене организације (СЗО) у Црној Гори др Мина Брајовић, нагласила је да је са око 22 одсто одраслих особа које су добиле прву дозу вакцине, Црна Гора премашила просјечан ниво обухвата у земљама средњег нивоа развоја (11 одсто), али и у региону Европе (20 одсто). Она је честитала националним властима и грађанима Црне Горе на напорима и одговорном односу према имунизацији, као важној алатки у борби против КОВИД 19 подсјећајући да је у акутној фази пандемије, са све већим бројем нових сојева САРС КоВ2 вируса, спуштање гарда луксуз.

-Нема чаробног рјешења, већ су повећање обухвата вакцинацијом и дисциплиновано поштовање јавно-здравствених мјера пут очувања здравља, социјалног и економског опоравка и изласка из пандемије. Са сваком новом дозом, колективно смо ближе повратку у нову нормалу, када ћемо опет бити заједно једни поред других“, поручила је др Брајовић.

Шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Хуан Сантандер који је у априлу примио прву дозу вакцине Астра Зенека, а ускоро ће другу, позвао је грађане да вјерују у науку и да прате препоруке здравствених стручњака.

“Вакцине дјелују. Људи могу имати брига или питања и то је у потпуности разумљиво. У том случају, треба да разговарају са љекарима и да траже савјет од здравствених стручњака”, поручио је Сантандер.

Амбасадорка САД Џуди Рајзинг Рајнке истакла је да су Сједињене Америчке Државе посвећене вођству у оквиру глобалног одговора на пандемију КОВИД-19, укључујући подршку глобалној дистрибуцији вакцина путем КОВАX-а.

-САД је највећи контрибутор КОВАКС-а, са двије милијарде долара уложене и додатне двије миијарде издвојене за Гави, Глобалну алијансу за вакцине и имунизацију, као подршку авансној тржишној обавези (АМЦ) програма ЦОВАX. Веома је важно да се што већи број људи вакцинише. Вјерујем снажно да вакцине спашавају животе“, јасна је Рајзинг Рајнке.

Британска амбасадорка у Црној Гори Карен Медокс казала је да је и сама примила Астра Зенека вакцину, да Уједињено Краљевство има један од најуспјешнијих програма вакцинације на свијету, а ова британска вакцина је, како сматра, његова срж.

„Недавно истраживање енглеског Института за јавно здравље показује да је овај програм вакцинације спасио преко 11 хиљада живота у мојој земљи“, казала је Медокс.

Упутила је честитке Црној Гори на брзини и расту сопственог програма имунизације.

„Поносна сам што је британска влада, која је један од највец́их и првих контрибутора КОВАКС-а и инвеститор који стоји иза науке о вакцини, имала мало удјела у црногорским напорима да се одупре пандемији“, истакла је Медокс.

Амбасадорка ЕУ у Црној Гори Оана Кристина Попа поручила је да је нова испорука вакцина из КОВАКС механизма још једна одлична вијест за црногорске грађане.

„Драго ми је да је Црној Гори доступна све већа количина вакцина, како путем КОВАКС механизма, којем Европска унија даје пресудно важан допринос, тако и путем испорука које ЕУ директно обезбјеђује и финансира кроз Механизам за расподјелу вакцина. Позивам грађане Црне Горе да се вакцинишу, како бисмо заједно што прије пребродили ову тешку здравствену и економску кризу,“ саопштила је Попа.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here