Прослављена храмовна слава цркве Светог архиђакона Стефана на Сушћепану

У цркви Светог архиђакона Стефана на Сушћепану у присуству вјерника обиљежена је храмовна слава. Литургију су служили игуман манастира Савина Макарије, уз саслужење архијерејског намјесника Обрена Јовановића, пароха Владана Пантелића и ђакона Ненада Ковача.

игуман манастира Савина Макарије

Игуман манастира Савина Макарије, честитајући празник архиђакона Стефана казао је да је обилазио многа мјеста, али да му је ово једно од најпријатнијих.

-Благословено је ово мјесто и није ни чудо да се овдје окупља народ. Долазе да се моле Богу и труде да буду истински хришћани колико је год то у нашој моћи, а Бог ће придодати оно што ми не можемо.

Говорећи о Светом Стефану, Макарије је истакао, да су њега убили његови сународници.

-Њима је Архиђакон Стефан говорио „ви сте народ који не препознаје и не познаје Духа светог и свагда се њему противите“. Он је то прије свега говорио првосвештеницима и фарисејима који су били вође народа у то вријеме. Они су подговарали народ и Христа да убију, а ево и његове мученике и следбенике послије тога, мислећи да су то безбожници који проповједају лажног Бога, казао је Макарије.

Не смије да прође ниједан тренутак нашега живота, а да нисмо размишљали како смо дан провели и јесмо ли Богу угодили, поручио је Макарије.

-Ако будемо тако размишљали онда ћемо се приближавати Богу, учити благодети Духа Светога, учиће нас Дух Свети како да живимо и спасавамо. Ако не будемо водили о томе рачуна онда ћемо залутати и можемо постати, иако долазимо у цркву, противници Божији, поручио је Макарије.

Обављeно је резање славског колача и припремљено послужење.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here