НВО „ЗРАК СУНЦА“ У НОВИМ ПРОСТОРИЈАМА

Невладино удружење родитеља дјеце и омладине са тешкоћама у развоју „Зрак сунца“, захваљујући Општини Херцег Нови, односно Секретаријату за културу и образовање и Институту др Симо Милошевић, добило је на коришћење нове, веће просторије. Локација је иста – солитер старе фазе.

Након десет година рада и два пресељења, чланови овог удружења коначно имају довољно простора за активности којима се баве, односно за разне ликовне радионице, израду сувенира, шивење гардеробе.

Предсједница Љиљана Крстић није крила одушевљење пресељењем у много веће просторије и изразила је наду да ће чланови Удружења бити срећнији.

– У претходном периоду користили смо један мањи простор, који су нам обезбиједили Општина и Институт, али овај је био слободан, па смо били слободни да га затражимо, пошто имамо потребе за више простора. Имамо велики број чланова и много више активности – истиче она.

Крстић је казала да су чланови Удружења били активни током цијелог периода пандемије, без обзира што је у истом објекту био карантин.

Активисткиња у НВО „Зрак сунца“ Мира Потпара истиче да Љиљана Крстић већ 10 година „гура камен узбрдо“.

– За ова врата, која смо данас отворили, можемо захвалити људима који су отворили своје срце, односно представницима и предсједнику наше Општине и свим људима који имају слуха, а таквих има доста у нашем граду. Није било лако кренути од абецеде, од слова „А“, прије 10 година, али исписали смо сва слова. Сада исписујемо нешто што ће увијек значити љубав, срећу и задовољство оних који су скривени иза завјесе и за које не знамо да су ту, али морамо их видјети и примјетити и дати им сву љубав коју заслужују – поручила је Потпара.

Секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, уз жеље да се у новом простору организује још више креативних радионица, казала је да ће Секретаријат увијек бити партнер Удружења.

– У смислу свега онога што је назначено кроз Стратегију за младе и Локални акциони план, који укључује и веома важан сегмент, а то су активности намијењене особама са инвалидитетом – наводи Замбелић Пиштало.

Према ријечима предсједника Скупштине општине Николе Самарџић, сарадња локалне управе и НВО „Зрак сунца“ увијек је била одлична.

– У претходном периоду били су просторијама које се налазе поред, а које су биле скромне и много мањег капацитета. Уз нашу сарадњу, добили смо нове просторије, које су много веће – истакао је он.

Редован гост на скуповима и свечаностима које организује НВО „Зрак сунца“ је Љуба Шљука из Удружења параплегичара Котор. Она је похвалила сарадњу са Љиљаном Крстић, како на нивоу два удружења, тако и на приватном.

– Срећемо се на разним семинарима често. Задивљена сам новим простором, који је добила организација. Имали су тако скромне просторије, а имају толико тога да покажу. Сада овдје могу да се састају, може се употријебити и као дневни центар, тако да је ово прелијеп простор. Чак и ја захваљујам Општини и Институту, који су уступили овај простор – казала је она.

НВО „Зрак сунца“ већ десет година ради на побољшању услова живота особа са инвалидитетом у општини Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here