ГРАНИЦЕ БЕЗ УСЛОВА ОТВОРЕНЕ САМО ЗА СУСЈЕДЕ И С. МАКЕДОНИЈУ,ПРЕПОРУКА ДА ЧАСОВИ ТРАЈУ ПОЛА САТА, СВАДБЕ УЗ KОВИД ПОТВРДУ

Епидемиолошка ситуација у Црној Гори постаје захтјевна и тражи посебан и додатни опрез сваког од нас понаособ, док здравствени систем одговара са више од 100 одсто својих могућности и ситуација је под будним наџором комплетног здравственог система Црне Горе, казао је на конференцији за новинаре директор Института за јавно здравље Игор Галић. У складу са промјеном епидемиолошке слике, Влада Црне Горе донијела је сљедеће мјере:

Улазак у Црну Гору од 24. августа омогућава се црногорским држављанима и странцима само уколико посједују један од четири сљедећа доказа:

а) Да је потпуно вакцинисан/а ИЛИ вакцинисан/а једном дозом вакцине против KОВИД-19;
б) Да посједује негативан ПЦР тест на САРСKов-2 не старији од 72 сата;
ц) Да посједује доказ да је особа пребољела КОВИД-19 (да је прошло не мање од 14 дана и не више од 180 дана од позитивног ПЦР или брзог антигенског теста);
д) Да посједује негативан брзи антигенски тест на САРСков-2 који није старији од 48 сати.
Уколико лица, без обзира на то да ли су наши држављани или странци, са сталним мјестом боравка у Црној Гори, не посједују ниједан од четири доказа, упућују се у четрнаестодневну самоизолацију коју је могуће прекинути након шестог дана од уласка у Црну Гору уз негативан ПЦР тест.


С друге стране, у Црну Гору се преко границе безусловно и даље улази из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Албаније, Косова и Сјеверне Македоније. То се односи на држављане Црне Горе и на држављане наведених земаља.
Сви који улазе у Црну Гору дужни су да поштују здравствене мјере у складу са здравственим упозорењем Института за јавно здравље које је доступно на свим граничним прелазима и на интернет страници Министарства здравља Црне Горе и Института за јавно здравље.

Свадбе, рођендане, и друге приватне прославе које се организују у угоститељским објектима је могуће одржати уз посједовање макар једног од доказа из Националне дигиталне КОВИД потврде ког морају да посједују и домаћини и гости догађаја, а то су:

а) Да је потпуно вакцинисан/а ИЛИ вакцинисан/а једном дозом вакцине против KОВИД-19;
б) Да посједује негативан ПЦР тест на САРСKов-2 не старији од 72 сата;
ц) Да посједује доказ да је особа пребољела КОВИД-19 (да је прошло не мање од 14 дана и не више од 180 дана од позитивног ПЦР или брзог антигенског теста);
д) Да посједује негативан брзи антигенски тест на САРСКов-2 који није старији од 48 сати.

Угоститељски објекат је дужан да одреди лице за поштовање прописаних мјера. Подсјећамо да је извођење музике уживо унутар угоститељских објеката забрањено.Просторе из области културе које подразумијевају истовремено присуство више лица у истом простору (позоришта, биоскопи, музеји, галерија и слично) могуће је посјетити уколико лице посједује макар један од четири наведена доказа из Националне дигиталне ЦОВИД потврде. Свака установа је дужна да одреди одговорно лице за контролу поштовања прописаних мјера.

Забрањено је присуство и задржавање више од 50 пунољетних лица на отвореном јавном мјесту (тротоари, тргови, улице, шеталишта и сл.) уз поштовање прописаних мјера (ношење маске и држање одстојања).

Препорука Владе је да трајање школског часа буде ограничено на пола сата.

Сахране умрлих лица обављају се уз забрану примања саучешћа уз присуство највише до 10 лица и обавезно ношење заштитних маски.

Снажно се препоручује да се запослене особе у области просвјете и образовања, здравства и социјалне заштите, јавне управе, полиције и војске вакцинишу против КОВИД19 инфекције.

Ове мјере биће на снази од 21. августа до 10. септембра. У случају промјене епидемиолошке ситуације, биће моментално кориговане.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here