19. ТРГ ОД КЊИГЕ: ЗБОРНИК „БОКА“ ТЕМЕЉНА И ТРАЈНА ВРИЈЕДНОСТ НАШЕ КУЛТУРЕ

На 19. Тргу од књиге  вечерас нас очекује поетско вече  добитника  Змајеве награде, пјесника и филозофа Саше Радојчића,  пјесника и главног уредник издавачке куће Штампар Макарије и Октоих  Радомира Уљаревића, а уз ауторе говориће и  књижевни критичар Гојко Божовић.

Заинтересованој и бројној сајамској публици синоћ је представљен 40. број  зборника за науку, културу и умјетност Бока, који издаје херцегновска Градска библиотека. Часопис су представили главни и одговорни уредник Невенка Митровић, проф.др. Илија Лалошевић и мр Зорица Чубровић.

Јубиларни број овог респектабилног издања има скоро 300 страница и обухвата осам чланака, у категорији оригинални, научни и стручни радови, два у категорији прилози и два у категорији грађа. Уредник Невенка Митровић,учествује у његовом публиковању више од 20 година. Часопис је за то вријеме унапређиван, чита се и чува и у Црној Гори и у свијету, достигао је висок реноме, а свако ново годиште је једна нова заједничка књига истакла је  Митровић и на промоцији представила три рада- Између осталих и свој рад библиографију Боке за период од 2011. до 2020. године.  Чуо се и податак да Зборник Бока обухвата преко 650 чланака, научних и стучних радова,прилога и грађе о Боки Которској, на више од 12 хиљада страна са потписом преко 300 аутора , уредника и чланова редакције који су дали немјерљив доказ високом реномеу Зборника. Митровић је нагласила да Бока није „пролазни пројекат нити пролазни културни догађај већ темељна и трајна вриједност у култури Херцег Новог и Боке которске без којег није могуће сагледати њену прошлост.“

Магистар Зорица Чубровић говорила је о четири рада и оцијенила  да 40  објављених бројева часописа „Бока“ говори о постигнутој зрелости часописа.

Проф.др. Илија Лалошевић посебно је указао на  рад Жељка Бргуљана „Прилог опусу Б. Иванковића – слике на новском подручју“  а ријеч је о сликама Василија Иванковића које се чувају у Градском музеју Херцег Новог и породицама Томановић и Злоковић.

У овом броју Боке објавили су  радове и Злата Марјановић, Милица Крижанац, Јасминка Гргуревић, Марија Црнић Пејовић, Марија Новаковић,  Тања Бојовић, Зорица Савић, Оливера Доклестић, Милош Стијеповић, Небојша Рашо и  Горан Kомар.

Збирка поезије То мора да сам такође ја  аутора Саше Радојчића и Пепео коју потписује Радомир Уљаревић биће представљене вечерас на Тргу од књиге од 21 сат. Обје збирке  заслужиле су престижну Змајеву награду Матице српске а уз ауторе говориће вечерас и књижевни критичар Гојко Божовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here