19. ТРГ ОД КЊИГЕ ЗАВРШЕН ДОДЈЕЛОМ САЈАМСКИХ ПРИЗНАЊА

Додјелом сајамских признања синоћ је завршен 19 Трг од књиге.Плакета за ИЗДАВАЧKИ ПОДУХВАТ ГОДИНЕ припала је издавачима Бесна кобила, Земун и Факултету ликовних уметности, Kабинет графике, Београд, за књигу Оруђе делања-Биљана Ђурђевић. У образложењу које је у име жирија саопштио Ђорђе Малавразић наведено је између осталог да „Оруђе делања може бити монографија Биљане Ђурђевић, међународно значајне савремене умјетнице, али и графички роман без ријечи, уколико изузмемо кратко и језгровито ауторско појашњење на самом крају издања. Подсјећа на storyboard, али и moodboard (табла атмосфере за анимацију), но суштински је у питању рам за тјескобу, простор отуђености и визуелно-филозофску критику неолибералног капитализма, потрошачког друштва и мас медија.“

Биљана Ђурђевић је књигу назвала по Аристотеловом изразу „оруђе делања“, којим он, у дјелу Политика, објашњава вољни улазак појединца у ропство. Управо ту – у слободном прихватању да се робује, по мишљењу ауторице, настаје кључни моменат за разумијевање данашњице. Иако Биљана Ђурђевић тврди да је данас тешко дићи главу и да је данас тешко бити човјек, њени радови, ово издање, јесте позив на отпор; штавише, оно је сâм отпор. Управо због тога, сматрамо да је ова плакета  и признање за храброст и изузетну вјештину говора без ријечи.

Плакету – НАЈЉЕПША KЊИГА заслужило је као издавач Српско пјевачко друштво Јединство, Kотор, за књигу Отац Момо / одговорни уредник је Војин Лазаревић.

Реченица Ван дер Роеа „Мање је више“  може се примијенити  на опрему књиге Отац Момо, навели су чланови жирија и додали да „ова монографија, па и специфични цвјетник текстова, посвећених архијерејском намјеснику бококоторском, пароху которском, протојереју ставрофору Момчилу Kривокапићу, кандидовала се својим минималистичким приступом у опреми за награду“

Већ у првом визуелном контакту са књигом, читаоцу је све јасно. Њена сведена порука, јасна симболика и топла текстура јасан су оквир садржаја који ће услиједити.

Издавачу Пчелица издаваштво, Чачак за књигу Биће једном / Угљеше Шајтинца припала је плакета ДЈЕЧИЈА KЊИГА ГОДИНЕ.

-Шајтинац даје својим читаоцима суморну, апокалиптичну визију будућности у којој, пет стотина година послије нас, Земљу више не насељавају људи него њима само физички слични роботи, андроиди. Ти савршени примјерци вјештачке интелигенције не живе, него трају, обдарени способношћу тренутног сакупљања информација, извођењем најсложенијих рачунских операција и бескрајном меморијом, али лишени осјећања и страсти, дјеце и школа, мудрости и нада. ..Упечатљиво дјелује околност да је аутор шансу са спас човјечности сагледао прије свега у искуству и знању похрањеном у књигама.

Исти издавач заслужиоје и признање за НАЈБОЉУ ЕДИЦИЈУ – Знамените Српкиње из пера књижевница за децу.

По концепцији издавача, чије је представништво у Подгорици, Пчелица Јуинг, о значајним женама, које су кроз историју дале изузетан допринос српској култури, писале су такође жене, то јест, књижевнице за дјецу, што је, с ону страну сваког доктринарног феминизма, требало да пружи дјела специфичног сензибилитета и дуго занемариване креативне потенције. До сада је у едицији објављено девет илустрованих биографија – о Жанки Стокић, Милеви Марић Ајнштајн, Милици Стојадиновић Српкињи, Мини Kарадзић, Милени Павловић Барили, Десанки Максимовић, Надежди Петровић, Исидори Секулић и Милунки Савић. Са много инспирације и већ доказаног литерарног талента, о њима су писале, било строже документарним стилом, било лирски понесено, Гордана Влајић, Зорица Kубуровић, Лидија Николић, Гордана Тимотијевић, Весна Алексић, Виолета Јовић, Оливера Недељковић, Гордана Малетић и Славка Петковић Грујичић.. Ријеч је о добро осмишљеном подухвату, који ће код ђеце подстицати потребу за стварањем и показивати им да до звјезданих висина себе, свога рода и човјечанства могу доћи само уз велики труд, пробијајући се, као што сугерише стара латинска изрека, кроз многе препреке и густо израсло трње.

У Жирију су ове године уз Ђорђа Малавразића били Вишња Косовић и Воислав Булатовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here