19.ТРГ ОД КЊИГЕ:ПУНА ЖИВОТА „ТАМНА ПУЧИНА“ ДРАГАНА СТОЈАНОВИЋА

120
За роман „Тамна пучина“  представљен синоћ на 19. Тргу од књиге, аутор Драган Стојановић заслужио је награду „Бескрајни плави круг“, а дјело су бројној сајамској публици  представили књижевни критичар Младен Весковић, уредник књиге Тамара Митровић и глумац Дејан Ђоновић.
Весковић је истакао да је професор Стојановић један од најбољих компаративиста на нашим просторима, али и условно речено „суздржан приповједач“,приповједач који неће на први мах „великим, запаљивим поређењима, метафорама да нас увлачи у причу.“ Стојановић је такође суптилан али гради „разиграну“ причу. Прича романа „Тамна пучина“ омеђена је неком годином прије првог свјетског рата и завршава се у априлу 1941.године, неколико дана након првог таласа бомбардовања.У тих десетак година приповједач смјешта  историјску,љубавну, политичку причу,а тешко је рећи која је од које занимљивија, оцијенио је Весковић.Овај роман својеврстан је наставак „Ћерке шпанског борца“, Стојановићеве претходне књиге новела, написан је у истом духу, оном који вјечито преиспитује стање ствари, устаљени поредак, наметнуте вриједности, па и саму историју, бавећи се судбином овдашњих људи.
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је tok-2-1.jpg

Уредник књиге Тамара Митровић указала је на једноставност стила којим је роман писан и који нам се у нашем брзом времену може учинити „старомодан“. Међутим, он је пун живота, додала је Митровић и позвала Дејана Ђоновића, који је надахнуто читао одломке из романа да и он представи своје виђење овог дјела.
Ђоновић је нагласио  да одавно није прочитао књигу која му је тако држала пажњу, и мада једноставно писана она кроз лик главног јунака Стојана показује невјероватан распон емоција, сукоба са свим што је зло у свијету, сукоба унутар себе, али и вјечите потраге за љубављу.
Вечерас на Тргу од књиге од 20 и 30 програм за најмлађе. Роман  „Дјевојчица Тара и чаробно дрво“ Жарка Вучинића представиће уз аутора и Јелена Ђоновић, а потом ћемо видјети и програм који су осмислили чланови херцегновског Авенира.
ReplyForward

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here