19. ТРГ ОД КЊИГЕ – ДЈЕЧИЈИ ЧИТАЛАЧКИ СВИЈЕТ И АВЕНИР МЕЂУ КЊИГАМА

141

Пјесмом, игром, лијепим и поучним порукама, дјечјом маштом и осмијесима, али и огромним задовољством публике био је синоћ  испуњен 19. Трг од књиге. Жарко Вучинић аутор романа „Дјевојчица Тара и чаробно дрво“  кроз  разговор са Јеленом Ђоновић и дјецом, представио је овај занимљив наслов за који је заслужио награду „Мали принц“ а књига је проглашена за најбољи наслов  за дјецу у Црној Гори 2019. године.

Прича о дјевојчици Тари, малом „природочитачу“  и Чаробном дрвету , проткана  узбудљивим догодовштинама становника Стобојних планина је модерна еколошка бајка која снажно сугерише  неопходност чувања Планете и стварања свијета без отпадака. “Zero Waste”.  Ко је дјевојчица Тара? Да ли  је свако дрво чаробно? Зашто је важно да проводимо вријеме у природи? Била су само нека од питања на која је публика добила занимљиве одговоре, а  истакнуте су и посебности овог романа. Поред Таре и дјечака Тимоија главни јунаци су животиње, али направљене од вуне. Књигу су илустровали ученци другог и трећегразреда образовног програма Графички дизајн из Средње умјетничке школе „Петар Лубарда“ ,  а аутор је шумарски инжењер али и амбасадор  дјеце свијета који је осмислио концепт „Природа, дјеца,машта – учимо уз пуха Ђорђа“ чији је циљ повратак дјеце природи. Више од осам хиљада малишана упознало се са овом причом у Црној Гори, Србији и Босни и Херцеговини.

На најљепши начин представили су се и чланови херцегновског Креативног центра Авенир  чији је циљ развијање и ширење интереса за француски језик, културу,умјетност и образовање. Одлично осмишљеним програмом показали су  какве резултате даје мултидисциплинарни приступ упознавања књижевног дјела  из кога исходе  сјајне  музичко – сценске  представе. Осим на Тргу од  књиге они то успјешно доказују и пред интернационалном публиком учествујући на Франкофоним и фестивалима француског језика. И синоћ су публици поклонили једну од шансона кој су извели на нашем и француском језику, а публика их је наградила громогласним аплаузом али и хватала ритам са њима и пјевушила.

Вечерас  је на Тргу од књиге  најављена промоција зборника за науку, културу и умјетност Бока, који издаје херцегновска Градска библиотека. Часопис ће представити, од 21 сат, уредник Невенка Митровић, проф.др. Илија Лалошевић и мр Зорица Чубровић.

Нови,  40. број објављен је на скоро 300 страница, обухвата осам чланака, у категорији оригинални, научни и стручни радови, два у категорији прилози и два у категорији грађа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here