17. ХСФ: Препуна тврђава Форте Маре на концерту бенда Зостер

Пoред изузетног одабира најбољих савремених аутора стрипа, Херцегновски стрип фестивал увијек доноси квалитетан музички програм, у којем је публика и синоћ, на свечаном отварању 17. издања ове манифестације могла да ужива.

Најприје је локални рок састав eDoll загријао атмосферу, а затим је један од најпознатијих регионалних бендова, мостарски Зостер приредио незaбораван концерт, какав и доликује ХСФ-у. Позорница тврђаве Форте Маре била је премала за многобројне фанове стрипа и рок ен рола.

 

Фронтмен бенда Марио Кнезовић, Новљанима познат као један од актера позоришне представе „Ноћ са Алексом“, која је ове године одриграна у оквиру Херцегновских априлиских позоришних свечаности, открива да је привилегија свирати на тврђави, али и посебној публици везаној за стрип.

– Сви смо ми одрастали на стриповима. Мој омиљени јунак је Загор. То можда сада није кул, али то је тако. Мјесто на којем свирамо је изванредно, специјално је и привилегија је свирати на оваквом простору – истакао је он.

Зостер је бенд чији су почеци везани за реге музику, али је звук годинама еволуирао, прича Кнезовић.

Марио Кензовић, фронтмен бенда Зостер

– Не свирамо извoрни реге, као онај са Јамајке, већ смо га прилагодили себи. Тај реге је наша рана фаза, одавно смо пунокрвни рок бенд, можда чак и поп. Користимо пуно музичких елемената да би направили неко рухо за пјесме. Аранжмани и жанрови које користимо, нису искључино нешто што ми слиједимо, већ смо себи дали слободу да се играмо са музиком и у томе уживамо – наводи он.

Бенд, како је казао, слиједи његов сензибилитет, јер је он аутор пјесама, али остатак екипе има слободу да унесе своје музичке особености које на крају резултирају музиком овог мостарског састава.

Кнезовић открива да му је музика природнија средина од позоришне, али да му је била част да буде улога у једној представи.

– Ја сам млад театарски човјек, а музиком се бавим 20 година. Привилегија ми је била да будем дио представе коју смо играли у Херцег Новом, „Ноћ са Алексом“, коју је написао Марко Томаш, а режирао Ивица Буљан. Музиком се дуго бавимо и то је нешто што је потпуно у нашим рукама – казао је он.

Уз стандардно цртање за фанове, цртање на мајцама, берзу стрипа, али и неколико презентација, програм Херцегновског стрип фестивала биће настављен вечерас коцертима побједника Бунт рок фестивала, бенда Монах, а затим и једног од најпознатијих регионалних састава Деца лоших музичара, почетак је у 22 сата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here