17. ГАСФ: The Bestbeat – времеплов у доба Битлса

Програм 17. издања Guitar Art Summer fest-а настављен је синоћ на тераси Градске кафане сјајном свирком бенда The Bestbeat и својеврсним времепловом у 60-е године двадесетог  вијека, кроз хитове легендарних Битлса.

Како би вјерно пренијели доживљај концерта једног од најпопуларнијих бендова свих времена, екипа коју чине Владимир Бановчанин, Дамјан Дашић, Марко Ћалић и Витомир Милићевић, као постава Битлса, и на клавијатурама Дејан Томовић, преузели су сваки детаљ, од гардеробе, преко појачала и инструмената до фризура.

Пјевач Дамјан Дашић прича за РТХН да је бенд резултат велике љубави према Битлсима, а идеја је настала захваљујући документарном филму из Ливерпула, са фестивала „Beatle Week“, на ком су наступили чак три пута.

Дамјан Дашић, The Bestbeat

– Када смо схватили да би могли да радимо једну тако забавну ствар као што је свирање у омиљеном бенду, поставили смо себи врло висок стандард да то испунимо. Нема смисла то радити на други начин. Публику морате да заслужите и када је упитању један од најпопуларнијих бендова свих времена, гдје људи знају сваку ријеч, знају чак и гдје им крцкају плоче, стварно морате да се потрудите да то урадите најбоље што можете – наводи он.

Изазов свирања и наступања као трибјут бенд Битлсима константно их враћа на почетак, јер, како истиче Дашић, труде се да сваки пут буду бољи.

– Свирамо у оригиналним тоналитетима из оригиналног штима. Улоге смо подијелили према ономе шта ко од нас може да уради. Нисмо од почетка ни били у овим улогама, ја сам на почетку каријере био Ринго Стар, наш Марко, који сада свира као Џош Харисон, био је Пол Макартни. Чак смо и улоге унутар бенда мењали, док нисмо дошли до ове поставе у којој сада свирамо – открива наш саговорник.

Бенд са Guitar Art-ом сарађује већ 10 година, а Дашић оцјењује да је селекција програма сваки пут квалитетна.

– Морам да признам да је можда у неким годинама када сам био млађи и љета проводио у Херцег Новом и Которском заливу, мени недостајало да видим неке од оваквих концерата. Говорим о оним несрећним 90-им година, када у културно понуди није било тога. Овако нешто, што можете да видите данас је права драгоцјеност, која уљепша боравак на мору да можете да се проведезе уз квалитетне извођаче – казао је он.

Програм фестивала биће настављен вечерас, централном манифестацијом на Канли кули, гдје ће наступити један од највећих гитарских легенди Мирослав Тадић и свјетски познати умјетник и пјевач Божо Врећо. Специјални гости концерта су жива легенда и виртуоз тамбурице, Бако Јавановић, као и виолинисткиња из Америке Ивет Холцварт. Почетак је у 21 сат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here