„Празник рада“ Пјера Жалице покреће емоције

Највећи фестивал филма у Црној Гори и један од најзначајнијих у региону, јубиларни, 35. Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал свечано је синоћ ,на Канли-кули, отворила глумица Весна Пећанац, добитница награде за животно дјело.

Након церемоније отварања публика је гледала „Празник рада“ Пјера Жалице и „Зборница“ Соње Тарковић у такмичарској селекцији дугометражног филма.

Филм „Празник рада“ свјетску премијеру имао је прије неколико дана са Фестивалу филма у Сарајеву. Како је на конференцији за новинаре казао прослављени сарајевски редитељ, позитивне су реакције публике након пројекције на Канли кули.

Редитељ Пјер Жалица

– Знали смо да не радимо забаван филм, који ћемо препричавати по добрим провалама, мада има хумора. Него који ћемо памтити по емоционалном узнемирењу. Циљ је био да силно узнемиримо људе, али са друге стране покренемо да то емоционално узнемирење буде повод да након филма загрлите прву особу поред себе – објаснио је он.

Јасна Жалица, која у филму одлично тумачи улогу Муме, истиче да глумци не могу сами изнијети улогу, већ су у том процесу веома важни текст и остале колеге.

Глумица Јасна Жалица

– Мислим да смо сви, захваљујући томе, били у прилици на направимо јако добре улоге. Са друге стране, и уз најдивнији текст на свијету, када дођете на сет и у кадру се сусретнете са колегом који не игра са вама, 50% сте у дефициту. Моја срећа је што сам у сваком тренутку имала овакве колеге, који су 1000% били уз свакога од људи који су играли – казала је она.

Глумац Борис Исаковић истиче да га је овај филм дубоко дирнуо и да је на деликатан начин проткана та емоција која нас гуши скоро 30 година и не можемо да је ослободимо.

Глумац Борис Исаковић

– Ваљда послије сваког филма помислимо сад ће ово некоме да отвори свијест и дође до буђења. Он има ту наду, али ми је створио некакав грч, осјећање тешког јада у којег смо сви закопани и немамо појма како да изађемо. То ме поразило у секунди, али то са друге стране говори о снази овог филма – прича Исаковић.

Ведран Ђекић је са Жалицом дуго радио у позоришту, а атмосфера на филму је била како је рекао „ко да сте на годишњем одмору, а радите“.

Глумац Ведран Ђекић

– Та врста слободе, комуникације у стварању лика на самом ситу и захваљујем Пјеру на шанси која ми је указана. ово је за мене надам се велики искорак. Хвала и цијелој екипи, гушт је играти са оваквим глумцима – казао је он.

На данашњој конференцији за новинаре представљени су и чланови жирија у свим конкуренцијама, док екипа филма „Зборница“ није била у могућности да се појави.

На 35. Филмском фестивалу Херцег Нови – Монтенегро филм фестивалу, вечерас ће бити приказана четири играна, пет документарних и седам студентских филмова.

На програму такмичарске селекције дугометражног играног филма биће остварења „Келти“ Милице Томовић и „Страхиња Бановић” Стефана Арсенијевића, која ће бити приказана на Канли кули, у 20:30, односно 22:30 сати.

У селекцији Кино Европа, на тврђави Форте Маре, од 20:30 биће приказан филм „Звијезде у подне” Клер Денис, а у оквиру програма Мреже фестивала Јадранске регије од 23:00 остварење „Алма Вива” које потписује Кристеле Алвес Меира.

Детаљан програм налази се на сајту филмског фестивала, као и на званичној Facebook страници.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here