Festival gitare u Herceg Novom otvara koncert flamenko i latinske muzike

Ljetni festival gitare (Guitar art summer fest)  biće otvoren večeras  flamenko koncertom poznate pjevačice Albe Karmone i španskog gitariste Hesus Guerera na Trgu Mića Pavlovića (Trg od muzike) u Starom gradu.

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare tokom festivala biće održano sedam koncerata, a u okviru pratećeg  programa u galeriji Sju rajder večeras u 20 sati biće otvorena izložba Novljanina Nikole Ćurčina.

Gitar art samer fest ove godine održava se u novom terminu od 29. jula do 2. avgusta,  a kako je kazao direktor festivala Boško Radojković nastup Jorgosa Dalaresa koji tokom ljeta nije mogao da dođe u Herceg Novi, biće održan 14. septembra na Kanli kuli.

Boško Radojković, direktor festivala

-Kad smo birali program, moja ideja je bila da svakog dana bude neka nova atmosfera , jer se festival održava u gradu turizma, a i u ljetnoj sezoni. Pored Novljana koji su naši posjetioci, imamo i goste iz inostranstva koji posjećuju koncerte i cjelokupan program, kazao je Radojković.

Umjetnica Alba Karmona kazala je da presrećna što je prvi put u Crnoj Gori.

Alba Karmona, umjetnica

-Veliko nam je zadovoljstvo da pokažemo našu muziku na ovom prelijepom festivalu. Naša muzika je kombinacija flamenko i latinske popularne muzike. Dvostruko je zadovoljstvo jer nastupam sa fantastičnim gitaristom Hesusom Guererom.

Opština Herceg Novi je tradicionalni pokrovitelj festivala, zato što se, kako je kazala sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, vode mišlju da Herceg Novi treba da bude prestonica kulture u Crnoj Gori i da ponudi kvalitetne i raznovrsne sadržaje.

Ana Zambelić Pištalo, sekretarka za kulturu i obrazovanje

-Zadovoljstvo je što ćemo tokom svim ovih dana ugostiti vrhunske gitariste iz Španije, Grčke, Švajcarske, Mađarske i Brazila i što ćemo na otvorenim pozornicama imati dosta posjetilaca. Sekretarijat za kulturu i obrazovanje je posebno zadovoljan što mi već petu godinu imamo u kontinuitetu značajan program koji je nazvan gitarske integracije koji okuplja najbolje učenike i studente iz CG, a koji rade sa vrhunskim umjetnicima, kazala je Zambelić.

Natalija Terzić u ime Turističke organizacije HN kazala je da je festival svrstan među deset velikih od značaja za grad.

Natalija Terzić, TO Herceg Novi

-Zahvaljujući internacionalnim umjetnicima koji snagom melodije donose u Herceg Novi duh svoje zemlje i stvaraju neraskidive veze među ljudima i gradovima, ističemo se kao grad kulture kroz predstavljanja na emitivnim tržištima, kazala je Terzić.

Svečano otvaranje festivala je u 21 sat na Trgu Mića Pavlovića. Generalni pokrovitelji festivala su Opština Herceg Novi i Turistička organizacija.

PROGRAM FESTIVALA

29.07.2024. Trg od Muzike – svečano otvaranje Festivala

21:00 Alba Karmona i Hesus Guerero (Španija – flamenko)

30.07.2024. Trg od Muzike

21.00 Johan Smit, Vojin Kocić; Gudački orkestar Muzičke škole za talente u Ćupriji

(Švajcarska – autorsko veče Maye Le Roux)

31.07.2024. Trg od Muzike

21.00 Duo Korde (Mađarska – veče klasične gitare)

22.00 Daniel Markes (Brazil – brazilska gitara)

01.08.2024. Trg od Muzike

21.00 Jelica Mijanović (Crna Gora – veče klasične gitare)

02.08.2024. Trg od Muzike

21.00 Gitarske integracije 5 – najbolji crnogorski učenici, studenti i mladi profesori gitare

21.30 Kostas Kociolis (Grčka – veče klasične gitare)

14.09.2024. Kanli kula

21.00 Jorgos Dalaras (Grčka – rebetiko)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here