Фестивал гитаре у Херцег Новом отвара концерт фламенко и латинске музике

Љетни фестивал гитаре (Guitar art summer fest)  биће отворен вечерас  фламенко концертом познате пјевачице Албе Кармоне и шпанског гитаристе Хесус Гуерера на Тргу Мића Павловића (Трг од музике) у Старом граду.

Како је најављено на данашњој конференцији за новинаре током фестивала биће одржано седам концерата, а у оквиру пратећег  програма у галерији Сју рајдер вечерас у 20 сати биће отворена изложба Новљанина Николе Ћурчина.

Гитар арт самер фест ове године одржава се у новом термину од 29. јула до 2. августа,  а како је казао директор фестивала Бошко Радојковић наступ Јоргоса Далареса који током љета није могао да дође у Херцег Нови, биће одржан 14. септембра на Канли кули.

Бошко Радојковић, директор фестивала

-Кад смо бирали програм, моја идеја је била да сваког дана буде нека нова атмосфера , јер се фестивал одржава у граду туризма, а и у љетној сезони. Поред Новљана који су наши посјетиоци, имамо и госте из иностранства који посјећују концерте и цјелокупан програм, казао је Радојковић.

Умјетница Алба Кармона казала је да пресрећна што је први пут у Црној Гори.

Алба Кармона, умјетница

-Велико нам је задовољство да покажемо нашу музику на овом прелијепом фестивалу. Наша музика је комбинација фламенко и латинске популарне музике. Двоструко је задовољство јер наступам са фантастичним гитаристом Хесусом Гуерером.

Општина Херцег Нови је традиционални покровитељ фестивала, зато што се, како је казала секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, воде мишљу да Херцег Нови треба да буде престоница културе у Црној Гори и да понуди квалитетне и разноврсне садржаје.

Ана Замбелић Пиштало, секретарка за културу и образовање

-Задовољство је што ћемо током свим ових дана угостити врхунске гитаристе из Шпаније, Грчке, Швајцарске, Мађарске и Бразила и што ћемо на отвореним позорницама имати доста посјетилаца. Секретаријат за културу и образовање је посебно задовољан што ми већ пету годину имамо у континуитету значајан програм који је назван гитарске интеграције који окупља најбоље ученике и студенте из ЦГ, а који раде са врхунским умјетницима, казала је Замбелић.

Наталија Терзић у име Туристичке организације ХН казала је да је фестивал сврстан међу десет великих од значаја за град.

Наталија Терзић, ТО Херцег Нови

-Захваљујући интернационалним умјетницима који снагом мелодије доносе у Херцег Нови дух своје земље и стварају нераскидиве везе међу људима и градовима, истичемо се као град културе кроз представљања на емитивним тржиштима, казала је Терзић.

Свечано отварање фестивала је у 21 сат на Тргу Мића Павловића. Генерални покровитељи фестивала су Општина Херцег Нови и Туристичка организација.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

29.07.2024. Трг од Музике – свечано отварање Фестивала

21:00 Алба Кармона и Хесус Гуереро (Шпанија – фламенко)

30.07.2024. Трг од Музике

21.00 Јохан Смит, Војин Коцић; Гудачки оркестар Музичке школе за таленте у Ћуприји

(Швајцарска – ауторско вече Maye Le Roux)

31.07.2024. Трг од Музике

21.00 Дуо Корде (Мађарска – вече класичне гитаре)

22.00 Даниел Маркес (Бразил – бразилска гитара)

01.08.2024. Трг од Музике

21.00 Јелица Мијановић (Црна Гора – вече класичне гитаре)

02.08.2024. Трг од Музике

21.00 Гитарске интеграције 5 – најбољи црногорски ученици, студенти и млади професори гитаре

21.30 Костас Коциолис (Грчка – вече класичне гитаре)

14.09.2024. Канли кула

21.00 Јоргос Даларас (Грчка – ребетико)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here