Skupština opštine: Usvojen Program rada i finansijski plan Turističke organizacije za 2024. godinu

Nakon višečasovne rasprave u nastavku 17. redovne sjednice Skupštine opštine Herceg Novi sa 17 glasova za i 15 protiv usvojen je Program rada i finansijski plan Turističke organizacije za 2024. godinu.

Direktorica Milja Vitorović predstavila je na početku zasijedanja projekte koji će biti realizovani tokom ove godine, kao i koliko će novca pratiti njihovu realizaciju, te kazala da je Nacionalna turistička organizacija dala saglasnost na Plan.

Odbornik Novske liste Jovan Subotić kritikovao je najprije tekst plana i programa, zbog kako je kazao miješanja ekavice i ijekavice, slovnih grešaka i slično, a zatim i planirane pojedinosti.

Jovan Subotić, odbornik Novske liste

– Jedna velika stvar vezana za ovaj plan i program je da je dizajniran na način da se sve ono što je transparentno i što može da bude na uvid svima nama kao odbornicima igrađanima, prikriveno, a povećane su one stavke o kojima svojom diskrecijom može da odluči Izvršni odbor Turističke organizacije – smatra on.

Shodno izmjenana prošlogodišnjeg plana, kako zapaža Subotić, u porastu su stavke vezane za sponzorstva i donacije, ali i za manifestacije u spostvenom aranžmanu, koja ove godine iznosi 250 hiljada eura, zbog čega je on stava da Skupština na to ne treba da daje saglasnost, već da to mora da ide preko javnih konkursa, čega u planu i programu za ovu godinu nema. Zatražio je pojašnjenje zbog čega se to dešava.

Odbornica nezavisnog kluba „Dosljedno za Herceg Novi“, Slavica Božović ne vidi, kako je rekla „razloge za izglasavanje ovog dokumenta nakon skandaloznog izglasavanja rebalansa finansijskog plana TO za prošlu godinu, koji nije imao uslove za usvajanje“.

Slavica Božović, odbornica Nezavisnog kluba „Dosljedno za Herceg Novi“

– Ne vidim razlog da se dokument pojavi pred odbornicaima a da prethodno nije dobio saglasnost NTO koja je bila obavezna. Osim toga rebalans koji je dobio saglasnost pokazao je bahatost i nedomaćinsko ponašanje TO prema sredstvima građana, kazala je Božović.

Objasnila je zakonsku proceduru po kojoj se i svim izmjenama mora postupiti prema toj proceduri.

– Izmjene finansijskog plana su vršene bez prethodne izmjene programa rada za 2023. jer je bilo evidentno da su se tokom godine dešavale neke manifestacije koje su vođene željama pojedinih članova IO. Trebalo je prvo uraditi izmjene programa rada pa tek onda raditi rebalans finansijskog plana, kazala je Božović.

U nekoliko navrata predsjednik SO Ivan Otović je opomenuo Božović da se danas ne diskutuje o rebalansu Finansijskog plana za prošlu godinu jer je on usvojen, već za ovu i da se vrati na dnevni red.

Govoreći o ovogodišnjem finansijskom planu Božović je istakla , „nedostatke ovog dokumenta, zbog kojih se  mora povući sa dnevnog reda i ponovo izraditi na realnim osnovama i međusobno uskladiti jer ne mogu egzistirati kao dva autistična dokumenta“.

Božović je ukazala na niz nepravilnosti u programu rada među kojima je istakla organizaciju koncerta za Novu godinu, 31. 12. 2023.  koja je već ušla u plan zaprošlu godinu a nije obuhvaćena organizacija dočeka 2025. godine. Osvrnula se i na nabavku ledenog tobogona koji će biti postavljen od 15. februara do 15. marta a za koju je TO opredjelila 98 000 eura i to prvo po odluci IO da se organizuje u okviru Praznika mimoze, da bi naknadno, 24. januara to bilo u stavkama manifestacije u sopstvenoj organizaciji i suorganizaciji.

Poručila je da su ovim planom prekršeni zakoni o turističkim organizacijama i o javnim nabavkama.

Odbornik DPS-a Vladimir Kosić smatra da su najveći problemi ovog plana i programa u finansijskom dijelu.

Vladimir Kosić, odbornik DPS-a

– U Turističkoj organizaciji imamo 56 zaposlenih kojima je 10 000 eura potrebno za dodatnu edukaciju zaposlenih. Želio bi da znam gdje je problem pa imamo toliki broj zaposlenih kojima je potrebna dodatna edukacija – pitao je on.

Turistička organizacija, kako je kazao, trenutno nema Budžet i nema pravo da raspoređuje sredstva i da zaključuje bilo kakav posao.

– U današnjem programu je isto navedeno kao u rebalansu  da je 28 000 za ribrending Turističke organizacije. Postavlja se pitanje  da je 28 000 potrošeno u 2023. godini ili ćemo potrošiti još 28 000, pa će to biti 56 000 eura, zapitao se Kosić i dodao da se uvećava novac za stvari koje nisu vidljive kao što je digitalni marketing za šta se opredljejuje 70 000 eura. Tražio je i da se odbornicima dostavi saglasnost Nacionalne turističke organizacije, jer u suprotnom ova tačka mora da se povuče sa dnevnog reda – istakao je Kosić.

Odbornica Novske liste Dragana Stanišić kazala je da su iz njihovog odborničkog kluba na koalicionom sastanku uoči zasijedanja zatražili da se ova tačka dnevnog reda povuče, jer postoji niz nejasnoća i nesuglasica koje zahtijevaju pojašnjenja. Ukoliko bi uklonili nejasnoće, stvorili bi se uslovi za diskusiju, a u krajnjem uz konsenzus i za usvajanje. Međutim, to se nije desilo.

Dragana Stanišić, odbornica Noske liste

Ona je kazala da bi na računu TO Herceg Novi trebalo da se nalazi oko 600 hiljada eura sredstava prenešenih iz prošle godine, ali da će nakon isplate januarskih plata i ledenog tobogana, ostati svega 20 hiljada.

– Za ovaj tobogan treba da izdvojimo 98 hiljada eura, a ukupan budžet za Praznik mimoze je 100 hiljada, pri tom tog tobogana nema u finansijskom planu, ali ga ima u planu javnih nabavki i to ne ide preko otvorenog postupka, kako je trebalo, već preko pegovaračkog, odnosno neposredno pogodbom. Mislim da iznos od 100 hiljada eura da ide preko neposredne pogobde, je previše – istakla je ona.

Informisala je da je Sarajevo iznajmilo ledeni tobogan sa hokejaškim terenom za 40 hiljada, a Sremska Mitrovica četiri za po 17 hiljada.

Stanišić je zatražila, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, sve isplate firmi koja je nosilac projekta ledenog tobogana, a čiji je vlasnik Valentina Katić, kao i za firmu njenog muža, zatim sve ugovore o djelu, za PR koji je radila za TO Herceg Novi.

Odbornik Građanskog pokreta „Novi pobjeđuje“, Marko Lučić, kazao je da je suštinski problem partijsko zapošljavanje, te da Upravni odbor nije adekvatno nagrađen i da sve što pričaju će se ponavljati ako ne počnu da se zapošljavaju po profesionalnosti.

Marko Lučić, odbornik GG „Novi pobjeđuje“

Predložio je da se elektronski naplaćuje taksa, jer smatra da bi se povećao prihod i pitao da li se razmišlja o povećanju cijene koja sada iznosi 1 euro, jer je inflacija učinila svoje i da bi se trebalo razmišljati u tom pravcu.

Borivoj Vuković (DPS) je takođe kazao da ovaj dokument ne bi trebalo izglasati jer je izašao iz svih pravnih normi.

Borivoj Vuković, odbornik DPS-a

– Vrlo vjerovatno će većina vladajuće koalicije dignuti ruku, pognute glave ali zbog nekih političkih dogovora će do toga doći – kazao je Vuković uz opasku da će sjednica biti duga.

On je tražio objašnjenje zašto su prihodi od turističke takse u budžetu grada 400 000 a u budžetu TO 334 000 eura.

– Interesuje me koji su to propratni sadržaji bili za Novu godinu za koje je izdvojeno 150 000 eura i da li je već sada planiran rebalans plana kako bi planirali doček 2025. godine. Imamo manifestacije bez javnog poziva za koje je planirano 250 000 eura, a nula za one sa javnim pozivom. Mene ovo navodi na sumnju da ste vi sebi olakšali da baratete sa 250 000 i da dijelite kako vam se šta i ko svidi –  kazao je Vuković.

Osvrnuo se i na 40 000 eura socijalnih davanja za zaposlene uz konstataciju da će to biti 13. plata za menadžment.

Tražio je podatke o svim transakcijama sa Valentinom Katić i svim firmama sa kojima je povezana, kao i objašnjenje zašto je namijenjeno 28000 za „ribrending“.

Pitao je i da li je direktorica TO obmanula odbornike kada je rekla da imaju saglasnost NTO na finansijski plan i program rada i koliko novca TO ima na današnji dan. I njega je zanimao ledeni tobogan i koje tehničke reference ima.

Odgovarajući na brojna pitanja odbornika direktorica TO Milja Vitorović kazala je da je kreirana posebna stavka u finansijskom planu na 100 hiljada a da li će se od toga finansirati ledeni tobogan ili muzičke zvijezde za vrijeme  Praznika  zavisiće od dogovora sa Direkcijom Praznika mimoze.

Milja Vitorović, direktorica Turističke organizacije Herceg Novi

– Znamo kojim tempom idu sastanci oko Praznika, mi nemamo konkretne dogovore ili planove na nivou tri ili četiri institucije koje se bave organizacijom da raščlanimo čije su sve nadležnosti što se tiče plaćanja ali znamo kakav nam je plan promocije. To rješavamo zajednički, ništa ne odlučujemo samostalno pa tako i da imamo i ledeni tobogan. U načelu postoji dogovor da mi finansiramo gostovanje Halida Bešlića, a Opština Cece ili Prljavog kazališta. U vrijeme pravljenja ovog plana nisu postojale jasne podjele. Veći dio promocije mimoze sredstva se povlače sa drugih stavki. Ova od 100 000 je planirana za realizaciju događaja u Herceg Novom – kazala je Vitorović.

Ona je pojasnila da se, što se tiče kuće Laforest već radi obrada i digitalizacija fotografija koje su im u posjedu a da nije izvjesno da će projektna dokumnetacija rekonstrukcije kuće biti u ovoj godini.

Objasnila je da je u načelu dogovoreno osvjetljenje tvrđave Forte mare iz stavke poboljšanje turističkog ambijenta  kao i za projekat „Vjetreni mlin“.

Vitorović je kazala da je u TO od 2015. do 2017. sa šest  broj zaposlenih povećan na 23 a onda od 2017. „u periodu kada je na čelu bila Novska lista, na 50 zaposlenih“.

– Riječ je o jednoj prilično homogenoj firmi gdje imate 50 i više zaposlenih iz stranke koji su čak i odbornici.  Time nastaju i poteškoće jer podatke iznose zaposleni koji željni pažnje čekaju svojih pet minuta da iznesu što ne valja a da pri tom unutar firme za koju rade nisu to utvrdili. Najgore što može da se desi Herceg Novom je da na čelnu poziciju TO, kako kažu, dođe njihov –  kazala je Vitorović.

Potpredsjednik Opštine Miloš Konjević kazao je da će Novska lista podnijeti kompletan izvještaj  o radu TO od 2017. do 2021. godine kada je na čelu bio Pavle Obradović, član te partije.

-Što se tiče Direkcije Praznika mimoze, kad sam se vratio poslije godinu,tada je bila ta ideja saradnje sa Egzitom, i znajući koliki je to brend u regionu, mi smo to  prihvatili. Tada je bilo riječi da će to biti  50 000, pa sponzori toliko, da bi to na kraju izašlo mnogo više, a nismo vidjeli neki efekat ni rezultat. Ja sam se tada zalagao da možda Egzit bude u nekom drugom periodu godine, a ne u okviru Praznika mimoze, ali to je završeno prošle godine. Na moje traženje lično prema vama da dobijem na uvid u ugovore, ja to nisam dobio, a ovdje govorimo o direkciji Praznika mimoze gdje su ljudi iz svih partija, kazao je Konjević.

Rekao je i da je on najavio tobogan  sa željom da park Boke bude na jednom visokom nivou.

-Kada sam dobio tu informaciju ja sam bio presrećen, jer sam ušao na par sajtova u okruženju da vidim koliko to košta, to je po njihovim nabavkama izlazilo na nekih 18-19 000 + PDV oko 23 000. Kad sam čuo da je 98 000 tobogan + PDV, ja sam se stvarno ogradio od toga, ali šta je tu je, odradiće se. A, što se tiče klizališta mi smo ga produžili još mjesec, već smo ga isplatili i premašili uloženo, a imamo još preko 20 dana gdje ćemo prihodovati još veća sredstva. Prošle godine sam tražio te ugovore, nisam ih dobio, ove godine ste se vi dogovorili, ja sam podržao tu ideju za tobogan  jer mi je bila odlična, ali nisam očekivao da će biti neki specijalni, koliko sam čuo možda imaju dva u Evropi. Vidjećemo kad dođe, i nadam se da ćemo ubuduće imatoi bolju  saradnju sa TO, a što se tiče kadrova i ljudi koji su zaposleni u TO iz Novske liste, ja smatram da nijedan događaj bez bar troje, četvoro, petoro ljudi koji su zaposleni ispred nas, da se ne može odraditi ni izvesti bez njih, svugdje nas ima, zaključio je Konjević.

U drugom krugu rasprave odbornica Stanišić ponovo je zatražila od direktorice TO Herceg Novi Milje Vitorović odgovore na pitanja koliko je sredstava trenutno na računu TO, koliko će biti kada budu isplaćene januarke plate i tobogan.

Takođe, pitala je da li će SO Herceg Novi snositi posljedice, s obzirom da je bez saglasnosti Nacionalne TO, usvojen plan i program TO Herceg Novi,  zbog čega tobogan košta 100 hiljada eura, kad su u regionu znatno jeftiniji, zbog čega ta nabavka ide preko direktne pogodbe, a ne javnog poziva, zbog čega je za to isplaćen avans, kad u tom trenutku finansijki plan nije bio usvojen. Dalje, Stanišić je pitala Vitorović koliko je od početka njenog mandata na čelu TO Herceg Novi zaposleno novih radnika i zatražila njen ugovor u radu, u kojem je, kako je kazala, navedeno da je ona zaposlena na neodređeno, kada je riječ o konkursnoj poziciji čiji je mandat četiri godine. Pored toga, zatražila je objašnjene za dva rana mjesta na koja su zaposleni neodgovarajući radnici.

Odbornik Subotić je pohvalio odluku da nastup Halida Bešlića na Prazniku mimoze plati Turistička organizacija, ali je kritikovao činjenicu da te stavke u finansijskom planu nema, već da je samo navedena cifra od 100 hiljada, ledeni tobogan i prateći programi. Slična je situacija, kako je ukazao, sa ostalim stavkama, koje se presipaju jedan u drugu, što mora biti striktno definisano, kako bi na Skupštini bilo usvojeno.

Osvrnuo se i na projektovani prihod od 1,7 miliona eura od turističke takse, koji će, ukoliko se cijena takse ne uveća, biti teško ostvariti i podsjetio da ni prošle godine nije ostvaren planirani prihod.

Zbog nedostatka javnih poziva za tobogan i organizaciju pojedinih događaja Subotić smatra da finansijki plan TO prvo treba detaljno doraditi, pa ga tek onda usvojiti.

Odbornik Vuković je zahvalio direktorici Vitorović na odgovorima, pa je upitao da li je potpisala i zaključila ugovor za tobogan i predložio, ukoliko nije, da se raspiše javni poziv. Pored toga, putem telefona pustio je dio njenog izlaganja sa prethodne tačke dnevnog reda, u kojem ona navodi da je Nacionalna TO dala saglasnost na izmjene i dopune finansijs-kog plana za prošlu godinu, što, kako je kazao, dovodi u sumnju dalji rad i izvještaje Turističke organizacije. Na kraju, kazao je da je „Specijalno državno tužilaštvo zakucalo na vrata TO Herceg Novi“.

Odbornik URA-e Nikola Radman kazao je da se da primjetiti da rad u Turističkoj organizaciji nije na nivou na kojem bi bili zadovoljni.

-Čuli smo danas danas stvari došli do podataka koji su me iznenadili, ali vrijeme će pokazati koliko su tačni.

Nikola Radman, odbornik URA-e

– Stiče se utisak da ovaj dokument nije na zadovoljavajućem nivou. Situacija u Turističkoj organizaciji ne funkcioniše dugi niz godina. Uz izvršnog direktora i izvršni odbor koji mora da aminuje sve odluke koje se donose. Mislim da je naša odgovornost najveća kao zakonodavnog tijela, što smo i što dozvoljavamo da se ovoliko godina događa situacija sa da od 5-6 zaposlenih sada imamo 56. To nama prolazi sve ispod radara. U buduće pod hitno članovi koalicije moraju da se pozabave ovim problemom, jer u protivnom ne znam dokle će nas ovo dogurati – istakao je on.

Nakon glasanja predsjednik Skupštine Opštine Ivan Otović kazao je da u usvojenom planu i programu ima dosta nejasnoća, pa je na nivou konstituenata vlasti dogovoreno da je neophodna ozbiljna analiza svih stavki na koje su tokom zasijedanja ukazali odbornici.

Ivan Otović, predsjednik Skupštine opštine

– Ubuduće moramo da prekinemo sve one negativne prakse, prisutne kako u TO Herceg Novi, tako i u nekim drugim javnim preduzećima. Znači, moramo kao odbornici biti u potpunosti upoznati sa svime što se dešava u TO i u drugim javnim preduzećima, da znamo kako se koriste stavke, za šta su opredjeljena sreddstva. Ti planovi se moraju analizirati. Ako nešto usvojimo, moramo znati rezultate tog plana, kolika je ispunjenost i šta se moglo promjeniti – poručio je on.

Otović je kazao da očekuje od svih upravljačkih organa u TO da počnu izradu novog programa i plana rada, koji će uvažiti sve danas upućene konstruktivne kritike.

Zasijedanje lokalnog parlamenta nastavljeno je bez odbornika DPS-a, a u nastavku su usvojeni planovi i programi rada Parking servisa Herceg Novi, Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i Agencije za upravljanje gradskom lukom, kao i predlog odluke o donošenju Programa obavljanja komunalnih djelatnosti Vodovoda i kanalizacije. Usvojeni su planovi i programi rada sa finansijskim planom za 2024. godinu Sportskog centra Herceg Novi, Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, Komunalno-stambenog preduzeća i Čistoće, i data saglasnost na cijenovnik usluga DOO Čistoća, a jednoglasno je usvojen i Plan i program rada za 2024. godinu Skupštine opštine Herceg Novi.

Na kraju sedemočasovnog zasjedanja za novog sekretara Opštinske izborne komisije u stalnom sastavu imenovan je Mihailo Milić.
Za članove Odbora direktora Parking servisa imenovani su: Vitomir Simeunović, Krsto Marić, Simo Vlaović, Milidrag Majdov i Miloš Laban. U Odbor direktora Vodovoda i kanalizacije Herceg Novi imenovani su: Slavko Todorović, Goran Stanovčić, Đorđe Nikočević, Danijela Vlaović i Biljana Bulatović. Za članove odbora direktora Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture imenovani su: Aleksandar Trebješanin, Ranko Kišić, Žaklina Vukčević, Zoran Spajić i Mićo Beko. Za članove UO Dnevnog centra sa smetnjama i teškoćama u razvoju imenovani su: Tamara Vujović – predsjednica, Tatjana Kuduz – članica i Aleksandar Cupara – predstavnik roditelja.U Odbor direktora Sportskog centra Igalo imanovani su: Zoran Krivokapić, Nina Ivanović, Ranko Šabanović, Branka Obradović i Andrija Balog.
Izabrana su i tri člana Savjeta JRDS Radio televizije Herceg Novi: Dušan Tadić, diplomirani flautist, kandidat Gradskog muzeja Mirko Komnenović i galerije Josip Bepo Benković, Bojana Miljević, specijalista poslovnog menadžmenta, kandidat NVO sektora i Jasmina Lepović, diplomirani pravnik, kandidat NVO sektora, čiji mandat traje pet godina.

Za potpredsjednicu SO HN jednoglasno je izabrana Dragana Stanišić, koja će fuknciju obavljati volonterski, a mandat joj traje koliko i mandat predsjednika Skupštine opštine.

2 COMMENTS

  1. Nevjerovatno je da opštinu H.Novi nije briga za Institut S.Milošević i da zločin Vlade prema radnicima instituta gleda pognutih glava i svi šute!?Tužno.

  2. Subotic je odbornik u lokalnom i drzavnom parlamentu ( zakonski može ) , ali zasto svoje mjesto ne ustupi nekom iz stranke?
    Mislite o tome…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here