Скупштина општине: Усвојен Програм рада и финансијски план Туристичке организације за 2024. годину

Након вишечасовне расправе у наставку 17. редовне сједнице Скупштине општине Херцег Нови са 17 гласова за и 15 против усвојен је Програм рада и финансијски план Туристичке организације за 2024. годину.

Директорица Миља Виторовић представила је на почетку засиједања пројекте који ће бити реализовани током ове године, као и колико ће новца пратити њихову реализацију, те казала да је Национална туристичка организација дала сагласност на План.

Одборник Новске листе Јован Суботић критиковао је најприје текст плана и програма, због како је казао мијешања екавице и ијекавице, словних грешака и слично, а затим и планиране појединости.

Јован Суботић, одборник Новске листе

– Једна велика ствар везана за овај план и програм је да је дизајниран на начин да се све оно што је транспарентно и што може да буде на увид свима нама као одборницима играђанима, прикривено, а повећане су оне ставке о којима својом дискрецијом може да одлучи Извршни одбор Туристичке организације – сматра он.

Сходно измјенана прошлогодишњег плана, како запажа Суботић, у порасту су ставке везане за спонзорства и донације, али и за манифестације у споственом аранжману, која ове године износи 250 хиљада еура, због чега је он става да Скупштина на то не треба да даје сагласност, већ да то мора да иде преко јавних конкурса, чега у плану и програму за ову годину нема. Затражио је појашњење због чега се то дешава.

Одборница независног клуба „Досљедно за Херцег Нови“, Славица Божовић не види, како је рекла „разлоге за изгласавање овог документа након скандалозног изгласавања ребаланса финансијског плана ТО за прошлу годину, који није имао услове за усвајање“.

Славица Божовић, одборница Независног клуба „Досљедно за Херцег Нови“

– Не видим разлог да се документ појави пред одборницаима а да претходно није добио сагласност НТО која је била обавезна. Осим тога ребаланс који је добио сагласност показао је бахатост и недомаћинско понашање ТО према средствима грађана, казала је Божовић.

Објаснила је законску процедуру по којој се и свим измјенама мора поступити према тој процедури.

– Измјене финансијског плана су вршене без претходне измјене програма рада за 2023. јер је било евидентно да су се током године дешавале неке манифестације које су вођене жељама појединих чланова ИО. Требало је прво урадити измјене програма рада па тек онда радити ребаланс финансијског плана, казала је Божовић.

У неколико наврата предсједник СО Иван Отовић је опоменуо Божовић да се данас не дискутује о ребалансу Финансијског плана за прошлу годину јер је он усвојен, већ за ову и да се врати на дневни ред.

Говорећи о овогодишњем финансијском плану Божовић је истакла , „недостатке овог документа, због којих се  мора повући са дневног реда и поново израдити на реалним основама и међусобно ускладити јер не могу егзистирати као два аутистична документа“.

Божовић је указала на низ неправилности у програму рада међу којима је истакла организацију концерта за Нову годину, 31. 12. 2023.  која је већ ушла у план запрошлу годину а није обухваћена организација дочека 2025. године. Осврнула се и на набавку леденог тобогона који ће бити постављен од 15. фебруара до 15. марта а за коју је ТО опредјелила 98 000 еура и то прво по одлуци ИО да се организује у оквиру Празника мимозе, да би накнадно, 24. јануара то било у ставкама манифестације у сопственој организацији и суорганизацији.

Поручила је да су овим планом прекршени закони о туристичким организацијама и о јавним набавкама.

Одборник ДПС-а Владимир Косић сматра да су највећи проблеми овог плана и програма у финансијском дијелу.

Владимир Косић, одборник ДПС-а

– У Туристичкој организацији имамо 56 запослених којима је 10 000 еура потребно за додатну едукацију запослених. Желио би да знам гдје је проблем па имамо толики број запослених којима је потребна додатна едукација – питао је он.

Туристичка организација, како је казао, тренутно нема Буџет и нема право да распоређује средства и да закључује било какав посао.

– У данашњем програму је исто наведено као у ребалансу  да је 28 000 за рибрендинг Туристичке организације. Поставља се питање  да је 28 000 потрошено у 2023. години или ћемо потрошити још 28 000, па ће то бити 56 000 еура, запитао се Косић и додао да се увећава новац за ствари које нису видљиве као што је дигитални маркетинг за шта се опредљејује 70 000 еура. Тражио је и да се одборницима достави сагласност Националне туристичке организације, јер у супротном ова тачка мора да се повуче са дневног реда – истакао је Косић.

Одборница Новске листе Драгана Станишић казала је да су из њиховог одборничког клуба на коалиционом састанку уочи засиједања затражили да се ова тачка дневног реда повуче, јер постоји низ нејасноћа и несугласица које захтијевају појашњења. Уколико би уклонили нејасноће, створили би се услови за дискусију, а у крајњем уз консензус и за усвајање. Међутим, то се није десило.

Драгана Станишић, одборница Носке листе

Она је казала да би на рачуну ТО Херцег Нови требало да се налази око 600 хиљада еура средстава пренешених из прошле године, али да ће након исплате јануарских плата и леденог тобогана, остати свега 20 хиљада.

– За овај тобоган треба да издвојимо 98 хиљада еура, а укупан буџет за Празник мимозе је 100 хиљада, при том тог тобогана нема у финансијском плану, али га има у плану јавних набавки и то не иде преко отвореног поступка, како је требало, већ преко пеговарачког, односно непосредно погодбом. Мислим да износ од 100 хиљада еура да иде преко непосредне погобде, је превише – истакла је она.

Информисала је да је Сарајево изнајмило ледени тобоган са хокејашким тереном за 40 хиљада, а Сремска Митровица четири за по 17 хиљада.

Станишић је затражила, позивајући се на Закон о слободном приступу информацијама, све исплате фирми која је носилац пројекта леденог тобогана, а чији је власник Валентина Катић, као и за фирму њеног мужа, затим све уговоре о дјелу, за ПР који је радила за ТО Херцег Нови.

Одборник Грађанског покрета „Нови побјеђује“, Марко Лучић, казао је да је суштински проблем партијско запошљавање, те да Управни одбор није адекватно награђен и да све што причају ће се понављати ако не почну да се запошљавају по професионалности.

Марко Лучић, одборник ГГ „Нови побјеђује“

Предложио је да се електронски наплаћује такса, јер сматра да би се повећао приход и питао да ли се размишља о повећању цијене која сада износи 1 еуро, јер је инфлација учинила своје и да би се требало размишљати у том правцу.

Боривој Вуковић (ДПС) је такође казао да овај документ не би требало изгласати јер је изашао из свих правних норми.

Боривој Вуковић, одборник ДПС-а

– Врло вјероватно ће већина владајуће коалиције дигнути руку, погнуте главе али због неких политичких договора ће до тога доћи – казао је Вуковић уз опаску да ће сједница бити дуга.

Он је тражио објашњење зашто су приходи од туристичке таксе у буџету града 400 000 а у буџету ТО 334 000 еура.

– Интересује ме који су то пропратни садржаји били за Нову годину за које је издвојено 150 000 еура и да ли је већ сада планиран ребаланс плана како би планирали дочек 2025. године. Имамо манифестације без јавног позива за које је планирано 250 000 еура, а нула за оне са јавним позивом. Мене ово наводи на сумњу да сте ви себи олакшали да баратете са 250 000 и да дијелите како вам се шта и ко свиди –  казао је Вуковић.

Осврнуо се и на 40 000 еура социјалних давања за запослене уз констатацију да ће то бити 13. плата за менаџмент.

Тражио је податке о свим трансакцијама са Валентином Катић и свим фирмама са којима је повезана, као и објашњење зашто је намијењено 28000 за „рибрендинг“.

Питао је и да ли је директорица ТО обманула одборнике када је рекла да имају сагласност НТО на финансијски план и програм рада и колико новца ТО има на данашњи дан. И њега је занимао ледени тобоган и које техничке референце има.

Одговарајући на бројна питања одборника директорица ТО Миља Виторовић казала је да је креирана посебна ставка у финансијском плану на 100 хиљада а да ли ће се од тога финансирати ледени тобоган или музичке звијезде за вријеме  Празника  зависиће од договора са Дирекцијом Празника мимозе.

Миља Виторовић, директорица Туристичке организације Херцег Нови

– Знамо којим темпом иду састанци око Празника, ми немамо конкретне договоре или планове на нивоу три или четири институције које се баве организацијом да рашчланимо чије су све надлежности што се тиче плаћања али знамо какав нам је план промоције. То рјешавамо заједнички, ништа не одлучујемо самостално па тако и да имамо и ледени тобоган. У начелу постоји договор да ми финансирамо гостовање Халида Бешлића, а Општина Цеце или Прљавог казалишта. У вријеме прављења овог плана нису постојале јасне подјеле. Већи дио промоције мимозе средства се повлаче са других ставки. Ова од 100 000 је планирана за реализацију догађаја у Херцег Новом – казала је Виторовић.

Она је појаснила да се, што се тиче куће Лафорест већ ради обрада и дигитализација фотографија које су им у посједу а да није извјесно да ће пројектна докумнетација реконструкције куће бити у овој години.

Објаснила је да је у начелу договорено освјетљење тврђаве Форте маре из ставке побољшање туристичког амбијента  као и за пројекат „Вјетрени млин“.

Виторовић је казала да је у ТО од 2015. до 2017. са шест  број запослених повећан на 23 а онда од 2017. „у периоду када је на челу била Новска листа, на 50 запослених“.

– Ријеч је о једној прилично хомогеној фирми гдје имате 50 и више запослених из странке који су чак и одборници.  Тиме настају и потешкоће јер податке износе запослени који жељни пажње чекају својих пет минута да изнесу што не ваља а да при том унутар фирме за коју раде нису то утврдили. Најгоре што може да се деси Херцег Новом је да на челну позицију ТО, како кажу, дође њихов –  казала је Виторовић.

Потпредсједник Општине Милош Коњевић казао је да ће Новска листа поднијети комплетан извјештај  о раду ТО од 2017. до 2021. године када је на челу био Павле Обрадовић, члан те партије.

-Што се тиче Дирекције Празника мимозе, кад сам се вратио послије годину,тада је била та идеја сарадње са Егзитом, и знајући колики је то бренд у региону, ми смо то  прихватили. Тада је било ријечи да ће то бити  50 000, па спонзори толико, да би то на крају изашло много више, а нисмо видјели неки ефекат ни резултат. Ја сам се тада залагао да можда Егзит буде у неком другом периоду године, а не у оквиру Празника мимозе, али то је завршено прошле године. На моје тражење лично према вама да добијем на увид у уговоре, ја то нисам добио, а овдје говоримо о дирекцији Празника мимозе гдје су људи из свих партија, казао је Коњевић.

Рекао је и да је он најавио тобоган  са жељом да парк Боке буде на једном високом нивоу.

-Када сам добио ту информацију ја сам био пресрећен, јер сам ушао на пар сајтова у окружењу да видим колико то кошта, то је по њиховим набавкама излазило на неких 18-19 000 + ПДВ око 23 000. Кад сам чуо да је 98 000 тобоган + ПДВ, ја сам се стварно оградио од тога, али шта је ту је, одрадиће се. А, што се тиче клизалишта ми смо га продужили још мјесец, већ смо га исплатили и премашили уложено, а имамо још преко 20 дана гдје ћемо приходовати још већа средства. Прошле године сам тражио те уговоре, нисам их добио, ове године сте се ви договорили, ја сам подржао ту идеју за тобоган  јер ми је била одлична, али нисам очекивао да ће бити неки специјални, колико сам чуо можда имају два у Европи. Видјећемо кад дође, и надам се да ћемо убудуће иматои бољу  сарадњу са ТО, а што се тиче кадрова и људи који су запослени у ТО из Новске листе, ја сматрам да ниједан догађај без бар троје, четворо, петоро људи који су запослени испред нас, да се не може одрадити ни извести без њих, свугдје нас има, закључио је Коњевић.

У другом кругу расправе одборница Станишић поново је затражила од директорице ТО Херцег Нови Миље Виторовић одговоре на питања колико је средстава тренутно на рачуну ТО, колико ће бити када буду исплаћене јануарке плате и тобоган.

Такође, питала је да ли ће СО Херцег Нови сносити посљедице, с обзиром да је без сагласности Националне ТО, усвојен план и програм ТО Херцег Нови,  због чега тобоган кошта 100 хиљада еура, кад су у региону знатно јефтинији, због чега та набавка иде преко директне погодбе, а не јавног позива, због чега је за то исплаћен аванс, кад у том тренутку финансијки план није био усвојен. Даље, Станишић је питала Виторовић колико је од почетка њеног мандата на челу ТО Херцег Нови запослено нових радника и затражила њен уговор у раду, у којем је, како је казала, наведено да је она запослена на неодређено, када је ријеч о конкурсној позицији чији је мандат четири године. Поред тога, затражила је објашњене за два рана мјеста на која су запослени неодговарајући радници.

Одборник Суботић је похвалио одлуку да наступ Халида Бешлића на Празнику мимозе плати Туристичка организација, али је критиковао чињеницу да те ставке у финансијском плану нема, већ да је само наведена цифра од 100 хиљада, ледени тобоган и пратећи програми. Слична је ситуација, како је указао, са осталим ставкама, које се пресипају један у другу, што мора бити стриктно дефинисано, како би на Скупштини било усвојено.

Осврнуо се и на пројектовани приход од 1,7 милиона еура од туристичке таксе, који ће, уколико се цијена таксе не увећа, бити тешко остварити и подсјетио да ни прошле године није остварен планирани приход.

Због недостатка јавних позива за тобоган и организацију појединих догађаја Суботић сматра да финансијки план ТО прво треба детаљно дорадити, па га тек онда усвојити.

Одборник Вуковић је захвалио директорици Виторовић на одговорима, па је упитао да ли је потписала и закључила уговор за тобоган и предложио, уколико није, да се распише јавни позив. Поред тога, путем телефона пустио је дио њеног излагања са претходне тачке дневног реда, у којем она наводи да је Национална ТО дала сагласност на измјене и допуне финансијс-ког плана за прошлу годину, што, како је казао, доводи у сумњу даљи рад и извјештаје Туристичке организације. На крају, казао је да је „Специјално државно тужилаштво закуцало на врата ТО Херцег Нови“.

Одборник УРА-е Никола Радман казао је да се да примјетити да рад у Туристичкој организацији није на нивоу на којем би били задовољни.

-Чули смо данас данас ствари дошли до података који су ме изненадили, али вријеме ће показати колико су тачни.

Никола Радман, одборник УРА-е

– Стиче се утисак да овај документ није на задовољавајућем нивоу. Ситуација у Туристичкој организацији не функционише дуги низ година. Уз извршног директора и извршни одбор који мора да аминује све одлуке које се доносе. Мислим да је наша одговорност највећа као законодавног тијела, што смо и што дозвољавамо да се оволико година догађа ситуација са да од 5-6 запослених сада имамо 56. То нама пролази све испод радара. У будуће под хитно чланови коалиције морају да се позабаве овим проблемом, јер у противном не знам докле ће нас ово догурати – истакао је он.

Након гласања предсједник Скупштине Општине Иван Отовић казао је да у усвојеном плану и програму има доста нејасноћа, па је на нивоу конституената власти договорено да је неопходна озбиљна анализа свих ставки на које су током засиједања указали одборници.

Иван Отовић, предсједник Скупштине општине

– Убудуће морамо да прекинемо све оне негативне праксе, присутне како у ТО Херцег Нови, тако и у неким другим јавним предузећима. Значи, морамо као одборници бити у потпуности упознати са свиме што се дешава у ТО и у другим јавним предузећима, да знамо како се користе ставке, за шта су опредјељена среддства. Ти планови се морају анализирати. Ако нешто усвојимо, морамо знати резултате тог плана, колика је испуњеност и шта се могло промјенити – поручио је он.

Отовић је казао да очекује од свих управљачких органа у ТО да почну израду новог програма и плана рада, који ће уважити све данас упућене конструктивне критике.

Засиједање локалног парламента настављено је без одборника ДПС-а, а у наставку су усвојени планови и програми рада Паркинг сервиса Херцег Нови, Агенције за изградњу и развој Херцег Новог, Агенције за развој и заштиту Орјена и Агенције за управљање градском луком, као и предлог одлуке о доношењу Програма обављања комуналних дјелатности Водовода и канализације. Усвојени су планови и програми рада са финансијским планом за 2024. годину Спортског центра Херцег Нови, Дневног центра за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју, Комунално-стамбеног предузећа и Чистоће, и дата сагласност на цијеновник услуга ДОО Чистоћа, а једногласно је усвојен и План и програм рада за 2024. годину Скупштине општине Херцег Нови.

На крају седемочасовног засједања за новог секретара Општинске изборне комисије у сталном саставу именован је Михаило Милић.
За чланове Одбора директора Паркинг сервиса именовани су: Витомир Симеуновић, Крсто Марић, Симо Влаовић, Милидраг Мајдов и Милош Лабан. У Одбор директора Водовода и канализације Херцег Нови именовани су: Славко Тодоровић, Горан Становчић, Ђорђе Никочевић, Данијела Влаовић и Биљана Булатовић. За чланове одбора директора Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре именовани су: Александар Требјешанин, Ранко Кишић, Жаклина Вукчевић, Зоран Спајић и Мићо Беко. За чланове УО Дневног центра са сметњама и тешкоћама у развоју именовани су: Тамара Вујовић – предсједница, Татјана Кудуз – чланица и Александар Цупара – представник родитеља.У Одбор директора Спортског центра Игало имановани су: Зоран Кривокапић, Нина Ивановић, Ранко Шабановић, Бранка Обрадовић и Андрија Балог.
Изабрана су и три члана Савјета ЈРДС Радио телевизије Херцег Нови: Душан Тадић, дипломирани флаутист, кандидат Градског музеја Мирко Kомненовић и галерије Јосип Бепо Бенковић, Бојана Миљевић, специјалиста пословног менаџмента, кандидат НВО сектора и Јасмина Леповић, дипломирани правник, кандидат НВО сектора, чији мандат траје пет година.

За потпредсједницу СО ХН једногласно је изабрана Драгана Станишић, која ће фукнцију обављати волонтерски, а мандат јој траје колико и мандат предсједника Скупштине општине.

2 COMMENTS

  1. Nevjerovatno je da opštinu H.Novi nije briga za Institut S.Milošević i da zločin Vlade prema radnicima instituta gleda pognutih glava i svi šute!?Tužno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here