ЗЗЗЦГ бесповратним средствима подржао реализацију 48 бизнис идеја

Фото: ПР центар

У оквиру програма “Подстицај за предузетништво”, који реализује Завод за запошљавање Црне Горе (ЗЗЗЦГ), четрдесет осам предузећа, чији су оснивачи у тренутку аплицирања били незапослени, добило је бесповратна средства укупне вриједности 465. 500  еура.

Са корисницима бесповратиних средстава уговоре је потписао в.д. директора ЗЗЗЦГ Гзим Хајдинага, који је казао да је ове године, у складу са Програмом рада Завода, предвиђено да се реализује шест Програма активне политике запошљавања (АПЗ) у вриједности четири милиона еура.

-До сада смо реализовали пет програма АПЗ, а Програма “Подстицај за предузетништво” је пети.  У овој години скоро 1.800 лица са евиденције укључено у мјере АПЗ што је омогућило унапређење њихових знања и вјештина, стицање радног искуства, али и развој предузетништва што у крајњем, за значајан број њих, значи излаз из незапослености.

Програм “Подстицај за предузетништво” представља једну од мјера активне политике запошљавања која се односи на пружање финансијске и стручне помоћи незапосленим лицима која оснивају један од облика обављања привредне дјелатности, и која као оснивачи у њима заснивају радни однос.

Развој предузетништва и отварање нових радних мјеста путем самозапошљавања један је од приоритета политике развоја људских ресурса у Црној Гори и саставни дио кључних стратешких докумената у овој области”, саопштио је Хајдинага.

Овај Програм, како је појаснио, на неки начин представља наставак Програма грантова за самозапошљавање који је Завод из средстава Европске Уније успјешно реализовао у три јавна позива од 2019. до 2021. године, при чему су задржана бројна добра рјешења, а нека и унапријеђена.

-Циљ Завода за запошљавање је да, путем Програма “Подстицаји за предузетништво”, помогне незапосленим лицима која посједују предузетнички дух, да реализују своју бизнис идеју и самим тим дође до формирања нових предузећа, те да се на тај начин развија и допуњује привредна структура у држави. Реализацијом овог Програма пружа се прилика да се незапослени окрену себи и да отпочињањем сопственог приватног бизниса ријеше питање запослења и сопствене егзистенције”, закључио је Хајдинага.

у новембру ће како је најавлљено потписати уговоре са још три корисника у вриједности око 30.000 еура.

ИЗВОР: ЗЗЗ ЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here