Жива легенда свјетске стрип сцене Мило Манара гост Стрип викенда у Херцег Новом

Свјетски познати стрип умјетник из Италије, Мило Манара биће гост 9. издања стрип викенда под називом „Il nove della rosa“ у организацији Херцегновског стрип фестивала, а богат програм током три дана очекује све љубитеље девете умјетности, али и музике и књижевности, чуло се на конференцији за новинаре.

Мило Манара је дуго година први на листи жеља организатора стрип смотри у Херцег Новом, са поносом је поручио Јован Суботић.

Јован Суботић, Херцегновски стрип фестивал

– Како је Фестивал растао уз подршку свих пријатеља, тако смо стицали и кредибилитет да можемо да доведемо Манару, финансијску способност да са нашим спонзорима реализујемо такав пројекат, али и репутацију у свијету стрипа, могу слободно да кажем у самом врху европски манифестација, тако да Мило Манара и одабере Херцег Нови као једну од дестинација које ће посјетити – навео је он.

Суботић је казао да Манара ове године обиљежава 55 година рада у стрип умјетности, а због искуства и талента сматра се једним од највећих живих стрип цртача.

– Он је легенда визуелне умјетности. Човјек који се бавио рекламним спотовима, снимањем филмова, адаптацијом филмских сценарија, дизајном кациге Валентина Росија, легенде мото ГП-а, а био је лични пријатељ Федерика Фелинија, Умберта Ека, Адриана Ћелентана, Лућа Тале, Хуга Прата. Неко је ко је својим именом, ликом и ликовним умјећем оставио неизбрисив траг у ликовној умјетности – истакао је Суботић.

Изложба оригиналних ручних радова и стрип табли Мила Манаре, од најновије стрип адаптације романа Умберта Ека „Име Руже“ до старијих радова који илуструју његов раскошни таленат, биће отворена у Галерији „Јосип Бепо Бенковић“ не само током Стрип викенда, већ готово цијели мјесец, информисао је Суботић.

Партнер у организацији 9. Стрип викенда је Министарство културе и медија, које је препознало значај изложбе оригиналних радова Мила Манаре, а несебичну подршку пружила је и Амбасада Италије.

Назив Деветог Стрип викенда представља игру ријечи, појаснио је један од организатора ХСФ-а, Небојша Мандић.

Небојша Мандић, Херцегновски стрип фестивал

– Дио изложбе представљају оригинални радови из дјела које је јесенас завршио Мило Манара, а ријеч је о илустрованој верзији књиге „Име руже“ Умберта Ека или на италијанском „Il nome della rosa“. Овогодишњи стрип викенд је девети и ми смо се мало поиграли ријечима па отуда назив „Il nove della rosa“, казао је Мандић.

Он је на конференцији за новинаре представио детаљан тродневни програм, који ће почети у петак, 15. марта свечаним отварањем изложбе Мила Манаре у Галерији „Јосип Бепо Бенковић“ у 19 сати.

Општина Херцег Нови је подршка Херцегновском стрип фестивалу од оснивања, казао је предсједник, Стеван Катић и додао да је она резултат препознавања значаја ове манифестације за развој културе и богатију туристичку понуду града.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– Стрип викенд у Херцег Новом и долазак најеминентнијих личности из свијета стрипа заслужују максималну подршку свих нас. Желим да се захвалим и похвалим активизам и труд људи из организације ХСФ-а који су уложили пуно одрицања и труда како би имали овако квалитетан програм. Захваљујући прије свега њиховом личном ангажовању имамо прилику да угостимо у Херцег Новом такву личност као што је Манара, што је мени посебно драго а мислим и свим становницима града али и Црне Горе – казао је предсједник Катић.

Додао је да су за претходних 17 година локална управа и ХСФ успоставили праву партнерску сарадњу.

– Ове године улазимо у 18. издање, а то је приличан број година и могу казати да се ради о једном од најквалитетнијих фестивала не само у региону него и у Европи. ХСФ је посебно важан за Херцег Нови и са аспекта богатије туристичке понуде, не само у септембру када се одржава, већ и у овом дијелу године када ће наш град посјетити већи број гостију због квалитетних садржаја и значајних имена која долазе. Посебно ме радује што значај фестивала препознају и ресорна министарства, придружују се и пружају подршку, а најављен је и долазак министарки културе и медија, као и просвјете. Знам да је ХСФ имао подршку и претходних година, али мислим да ће од ове године она бити недвосмислена, а имаће и подршку ОХН да уђе у манифестације од значаја за државу Црну Гору – казао је предсједник Катић.

Начелник Дирекције за развој дјелатности у области културно-умјетничког стваралаштва Министарства културе и медија Петар Ковачевић казао је да је  стрип фестивал третирају као једну од најважнијих активности у фестивалској понуди Црне Горе, која остварује изузетна јавни интерес.

Петар Ковачевић, Министарство културе и медија

– Херцег Нови већ годинама уназад је на културној мапи Европе. Позиционира нас у најсавременије умјетничке токове, кроз форму стрипа као мултидисциплинарне умјетности – поручио је он.

Изузетно је задовољство, како је казао, да ове године имамо Мила Манара, некога ко заиста персонификује умјетност на прави начин.

– Својим животом и радом свједочи вези онога што треба да буде један интердисциплинарни приступ од стваралаштва  ликовне умјетности ка књижевности и филму и сарадњи са великим именима као што Фелини, Ензо Биађи. Једна брилијантна каријера којој имамо прилике да свједочимо, њеном најљепшем издању које је оставило огроман траг у Италији. Имаћемо и радионицу у оквиру стрип фестивала на којој ће учествовати и министарка културе, догађај од посебног значаја за црногорску културу, регионално и шире, казао је Ковачевић.

Свечаном отварању 9. Стрип викенда претходиће дружење херцегновских средњошколаца са амбасадором ХСФ-а Вилијамом Симпсоном у Градској библиотеци и читаоници.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here