Здрава ужина за здравије стилове живота у ОШ Орјенски батаљон

Фото: Свјетски дан здраве хране у ОШ Орјенски батаљон

У сусрет Свјетском дану здраве хране, у ОШ Орјенски батаљон приредили су интересантну акцију у којој је дјеци понуђена здрава ужина на великом одмору. Од почетка школске године сриједом посвећују посебну пажњу здравијим стиловима живота и тог дана дјеца доносе воћке за ужину.

Пројекат обиљежавања Свјетског дана здраве хране, у школи која је носилац значајног признања – Зелене еко заставе, организује се већ седам година, објаснила је учитељица Бранка Тодоровић, а ове су отишли кортак даље.

– Наставница Наташа Јокић и њени чланови Еко секције предложили су Еко одбору да сваке сриједе у седмици ученици доносе воће за ужину. То смо прихватили, а Еко одбор је предложио разредним старјешинама да позову ученике, на добровољној основи, да донесу здраву ужину. Желећи да истакнемо важност сриједе у том духу обиљежавамо мало раније Свјетски дан здраве хране. Подршку смо добили од управе школе и увијек је имамо, што је јако важно, а подједнако је важно и што имамо подршку свих колега па је овај дан посебан у школи, а ми сви у томе јединствени. Сва дјеца имају исту ужину што је фантастично оснажење за још бољу промоцију здраве исхране и здравих стилова живота, појаснила је учитељица Бранка.

Фото: учитељица Бранка Тодоровић

Како би дјеци дан учинили још занимљивијим, за најмлађе је организовано такмичење у љуштењу мандарина.

– Ученици првог разреда, међу осталим данашњим активностима, имали су занимљиво такмичење у љуштењу мандарина и то појединачно међу дјечацима и међу дјевојчицама. Жеља нам је била да подијелимо што више похвала и диплома и да им пошаљемо поруку да су за живот важне и вјештине. Тако су јачали и стрпљење и самоконтролу, оптимизам, толеранцију и читав други низ и социјалних и емотивних врлина. Све заједно доприноси здравом животу и корисно је за све, казала је Тодоровић и захвалила свима на подршци.

Колеге и управа школе су подржали Дан здраве хране, а директорица Наташа Франић захваљује и Мјесној заједници Бијела за донацију и подршку.

Фото: директорица ОШ Орјенски батаљон Наташа Франић

– Истакла бих јако добру сарадњу са МЗ Бијела и предсједником Николом Самарџићем, који су данас донирали воће – јабуке, мандарине, банане, за сваког ученика и у матичној школи и у подручним установама Баошићи – Ђеновићи и Каменари, казала је директорица Франић.

У овој али и другим акцијама, МЗ Бијела пружа подршку управи школе и дјеци, а таква сарадња ће бити настављена и у наредном периоду, казао је предсједник Никола Самарџић.

Фото: предсједник МЗ Бијела Никола Самарџић

– На захтјев управе школе придужили смо се акцији којом се обиљежава Свјетски дан здраве хране који се иначе у свијету обиљежава сваке године 16. октобра и то од 1979. Донирали смо већу количину воћа која је дјеци подјељена током великог одмора. Уз ову, ту смо да подржимо и остале школске акције, спремни смо на сарадњу и вољни да пружимо помоћ, казао је предсједник Самарџић.

На почетак пројекта Подијелимо здраву ужину прије седам година у ПУ Баошићи-Ђеновићи подсјетила је учитељица Бранка која је једна од координаторки.

– Тада смо, уз помоћ ученика петог разреда и њихових родитеља имали идеју да подигнемо свијест о значају здраве хране и да лијепо упаковану ужину, коју нам намеће брзи живот, замјенимо здравом храном. Било је ученика који су стидљиво доносили здраву храну, али ми нисмо ишли у крајност. Направили смо кратак програм, представили осталим ученицима предности здраве хране. Ученици су са родитељима код куће направили здраву храну коју су донијели и изложили на столовима у холу школе. Све је то било у складу са нашим програмом у оквиру међупредметних тема, а такво пријатно дружење подстакло нас је да идемо даље. Већ наредне године и у матичној школи али и у другом подручном одјељењу почео се обиљежавати Свјетски дан здраве хране и то кроз различите програме као што су дан интегрисдане наставе, драматизација, музички програм, али одмори су увијек били вријеме када се дијелила здрава ужина и излагала здрава храна, уз слогане „Подијелимо здраву ужину“. Кроз то, жељели смо да укажемо и развијамо још једну васпитну особину, а то је да дјеца знају значај заједништва и колико је важно имати осјећај једних за друге, дијелити и притећи у помоћ другоме, казала је учитељица Тодоровић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here