ЗАТВОРЕНЕ ЗИМСКЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У ПЕКИНГУ

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

Предсједник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах прогласио је Зимске олимпијске игре у Пекингу званично затвореним.

Бах је у свом говору на завршној церемонији одржаној на Националном стадиону у кинеској престоници ЗОИ у Пекингу назвао „заиста изузетним“.

-Олимпијски дух је могао да сија тако сјајно, јер је кинески народ поставио позорницу на одличан начин, безбједан начин, рекао је шеф МОК-а.

Репрезентација Норвешке је прва по броју освојених медаља на ЗОИ у Пекингу са укупно 37 медаља, укључујући 16 златних. Кина, земља домаћин, освојила је девет златних и укупно 15 медаља, постигавши најбољи резултат у историји Зимских олимпијских игара.

Пекинг је први град на свијету који је био домаћин и Љетњих и Зимских олимпијских игара.

Предсједник организационог комитета Зимских олимпијских игара у Пекингу Цаи Ћи је рекао на церемонији затварања Игара да ће ЗОИ у Пекингу ући у историју.

-Током протеклих 16 дана, ви (медији) сте свеобухватно пратили Игре упркос непријатностима изазваним ковидом-19. На тај начин сте нам помогли да цијелом свијету представимо Зимске олимпијске игре које ће ући у историју, рекао је Цаи.

Он је подвукао да је, упркос изазовима које је донијела пандемија, организациони комитет остао посвећен организовању модерних, безбједних и сјајних Зимских олимпијских игара на зелени, инклузиван, отворен и чист начин, у блиској сарадњи са Међународним олимпијским комитетом и другим заинтересованим странама.

-Зимске олимпијске игре у Пекингу су биле заиста фантастичне, изванредне и одличне, оцјенио је Цаи и додао да је постојала одлична зимска олимпијска атмосфера и да је Пекинг показао јединствен шарм као први град у историји који је организовао и Љетње и Зимске олимпијске игре.

Цаи је рекао да је организација догађаја протекла глатко како би се омогућило спортистима да се такмиче у професионалном и фер такмичарском окружењу.

-Такмичења су била фантастична и оставила су дубок утисак и лијепе успомене на гледаоце широм света, рекао је он.

ЗОИ у Пекингу су поставиле стандарде у погледу мјера борбе против епидемије и за друге велике међународне догађаје, као прво глобално спортско такмичење које је одржано према унапријед планираном распореду од избијања ковида-19, рекао је Цаи.

Одржане под слоганом „Заједно за заједничку будућјност“, ЗОИ у Пекингу су промовисале олимпијски дух и ојачале комуникацију и разумевање кроз спорт, оцијенио је Цаи.

-За само 12 дана биће отворене Зимске параолимпијске игре у Пекингу, додао је Цаи и истакао да ће организациони комитет дати све од себе да и те игре буду подједнако успјешне.

Он је пожелио успјех следећим домаћинима Зимских олимпијских игара, италијанским градовима Милану и Кортини Д’Ампецо.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here