ЗАПИС УЗ 97. РОЂЕНДАН МАЕСТРА ВОЈА СТАНИЋА: РАДУЈЕМ СЕ СВАКОМ НОВОМ ДАНУ!

Сликарски бард Медитерана,  Војо Станић  навршио је 97. годину, и са сином Томом, захваљујући коме смо добили и рођенданску фотографију, а уз бројне честитке, дан провео у добром расположењу.  И ми срдачно  честитамо и  желимо добро здравље, уз подсјећање на неке раније разговоре у којима смо биљежили  Војове  приче о умјетности, сликарству, Шкверу, Новом, сусретима, његовом атељеу у који више не одлази али у коме свој живот живе његове чудесне слике.

Остаје и живи и његова прича  о том невеликом простору који магично привлачи поклонике његовог невјероватног сликарског свијета.

-Атеље је мали,  као простор, али кад се отвори  прозор, а вазда је и отворен без кад је ружно вријеме, па када се том малом простору дода онај велики који видим онда ми изгледа као да  краја нема.

А прозор јесте окренут ка људима,  бескрају неба и мора, сунцу, баркама, једрима, вјетру, киши, и слика се свакодневно мијења. То су они тренуци који  Станићу нису промицали, па је о њима и људима остављао на платнима приче као  документ свог увијек богатог личног доживљаја.

-Не знам шта ће да се догоди са сликом кад почнем да радим. Ја пожелим једно, а насликам нешто друго, треће… У томе је чар.

Признао нам је и да воли  новски и Шквер као када се први пут сусрео са овим необичним мјестом и људима са којима је увијек био причљивији него са новинарима.   

-Једном када су ме замолили да нешто кажем на својој изложби, а ја нисам знао шта би, рекао сам: ја сликам да не бих причао!

А Станићеве  слике и јесу приче, времеполов, хроника града  и људи Херцег Новог у коме Војо живи и ствара више од седам деценија.

– Сликајући, ја се  у ствари играм. А не вјерујем  у сликарство којему је потребно објашњење. Јер, сликарсво је најјаснија умјетност . Када осјетимо слику, онда смо је и схватили, нема друкчијег разумјевања . И свако има право на свој утисак. То  је право и поштено и једина истина.

Премда у поодмаклим годинама, за лијепих дана  Војо се  ни сада не одриче неких својих малих  ритуала. Излази на Шквер, иде у двије најближе кафане,  на кафу и сладолед. Као ореол окружује га и тада  нека дјетиња  искреност, радозналост, али једнако и мудрост и духовитост.  Издваја га од свега и свих његова једноставност у коју сабира свој  шкверански свемир.

-Све  можеш доживјети  и  у малом мјесту.  Ако у малом мјесту не нађеш људе  нећеш их наћи нигдје. А Херцег Нови је раскошно лијепо мјесто у сваком погледу.  Али, да негдје  нема ружног не би било ни лијепог! 

А у Војовом стваралаштву, казивању, животу,  лијепо се увијек изнова рађа. Сам нам је у том давном разговору открио правило: радујем се сваком новом дану, зато и  живим овако дуго!

Срећно још једном маестро! И још много радости!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here