Закупци плажа и Привредна комора упутили захтјеве и сугестије Морском добру и премијеру

Представници закупаца Морског добра и Привредне коморе састали су се са Министром просторног планирања, урбанизма и државне имовине Јанком Одовићем, поводом изазова које представља нови Јавни позив за закуп купалишта, најављен из Морског добра.

Поводом најављеног јавног позива за закуп купалишта за наредних пет година, у допису упућеном премијеру и руководству Морског добра, закупци плажа и представници Привредне коморе исказали су посебну забринутост за кашњење припреме туристичке сезоне, прича за РТХН представник удружених закупаца из Херцег Новог, Никола Перишић.

Никола Перишић, представник Удружених закупаца морског добра Херцег Нови

– Ако се мијењају дужине закупа плажа, чак и стари закупац мора да уђе у поновну процедуру вађења свих планских докумената, да доведе геометре, прикупи документацију, уради нове атесте за воду и струју, да све то преда главном градском архитекти, што је по искуству од прошлог пута трајално четири до пет мјесеци – објашњава он.

Значајне замјерке су истакнуте и због најављеног новог система бодовања, а како Перишић истиче приходи Морског добра не могу имати примат у односу на цјелокупне приходе државе од туризма.

– У суштини је потребно разумјети да Морско добро, ипак, не сагледава цјелину туристичког производа. То је предузеће које се налази на дну ланца и прати то за шта је задужено. Али туристичка привреда добацује далеко већи државни приход о прихода које остварује Морско добро. Приход од ренте морског добра само мали дио туристичког производа и опште је мишљење у Комори и свих да не би смио да угрози милионски туристички промет који остварују ове фирме које су биле закупци и ови око њих у залеђу, који користе та купалишта – наводи он.

Нестављање купалишта и објеката у легалан промет изазвало би пад огромног прихода који Црна Гора убира од љетње туристичке сезоне. Јавни позив за закупце већ касни, те је, сматрају закупци најсврсисходније да се одгоди, а и Привредна комора је, каже Перишић, изразила вољу да буде домаћин радне групе која би већ током љета кренула са припремом јавног позива за идућу годину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here