Закон не препознаје електричне тротинете којих је све више

На херцегновским улицама из године у годину повећава се број тротинета који се користе као практично превозно средство. Самим тим повећан је и број инцидената које су изазвали возачи тротинета.

Саобраћајне гужве, кружење кроз једносмјерне новске улице у потрази за паркинг мјестом, чекање у колонама нарочито током љета, разлози су због којих је повећан број тротинета у граду. Проблем је што се ова превозна средства возе упоредо са аутомобилима и у свим правцима…

Због непоштовања саобраћајних правила и неприлагођене брзине возачи тротинета неријетко узрокују незгоде, казао је за РТ ХН командир станице полиције Центра безбједности Херцег Нови Љубиша Ровчанин.

-У прошлој години имали смо три пријаве у којима је један од учесника у том инциденту – незгоди био корисник, односно возач електричног тротинета. У два случаја је, срећом, само наступила материјална штета, а у једном случају смо имали и једно лако повријеђено лице. У 2022. години имали смо двије пријаве да су корисници – возачи тротинета учествовали у инцидентима и, нажалост, у оба случаја по једно лице је задобило повреде. У једном случају теже, гдје је регистрован прелом руке, а у другом случају су биле лакше тјелесне повреде.

Због тога што Закон о безбједности саобраћаја не препознаје тротинете као превозно средство, у случају инцидента тужиоци су принуђени да се ослањају на досадашњу судску праксу.

-Када наши службеници приме пријаву изађе се на лице мјеста, приступи се увиђају као и код класичне саобраћајне незгоде и о свему се обавијести дежурни државни тужилац. У зависности од посљедица које су наступиле третира се као инцидент, односно док ово превозно средство не буде третирано Законом о саобраћају, за сада се, у зависности од судске праксе води даљи поступак.

Ни земље региона, као ни Црна Гора још нису законски уредиле коришћење тротинета. Нечујни су, могу да развију брзину и до 50 километара на час, а крећу се свим погодним површинама које и нису баш увијек безбиједне за њихово кретање, упозорава Ровчанин.

-У сазнању сам да су у току неке измјене и допуне овог Закона које ће третирати тротинет. За сада он није тертиран, али то не значи да се корисници тог популарног превозног средства не морају придржавати одредби Закона о безбједности саобраћаја; наравно да морају. Међутим, дешава се и супротно. У тим случајевима наши припадници – саобраћајни полицајци и полицајци позорници, чак и колеге из Комуналне полиције, за сада дјелују превентивно, упозорењима и слично.

Локални парламент ће на наредној сједници одлучивати да ли ће на херцегновском шеталишту од 19:00 сати бити забрањена вожња тротинетима и бициклима, а док се законски не регулише њихова употреба пјешаци али и возачи морају бити на опрезу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here