Заједнички гранични прелаз на Зупцима омогућиће бржи проток саобраћаја између Црне Горе и БиХ

Гранични прелаз Зупци

На граничним прелазима током празника забиљежене су гужве, које су условљене појачаним транзитом, али и све већим интересовањем туриста за долазак у нашу земљу. Специфичности граничног прелаза на Ситници са Босном и Херцеговином огледају се и у честим преласцима грађана са једне и друге стране границе.

За становнике пограничног појаса између Црне Горе и БиХ омогућене су пропуснице сходно споразуму између двије државе.

Ускоро би требало да почне и реконструкција граничног прелаза на Зупцима у БиХ и да уједно постане интегрисана граница са Црном Гором, подсјетио је командир Станице граничне полиције Херцег Нови Драган Контић:

Драган Контић, командир Граничне полиције

-Те процедура Споразума између министарстава двије државе су дефинисане тако да немамо велики број захтјева за пограничним пропусницама. Нешто је већи број захтјева, који се подносе, колегама у Босни и Херцеговини, односно, јединици граничне полиције Требиње.  За наше држављане надлежност за издавање пограничних пропусница је сусједна гранична полиција, а за држављане БиХ код нас, објашњава Контић.

Контић очекује да ће у наредном периоду бити мањи интерес за пограничним пропусницама:

– Оно што ће бити тренд смањења тих интересовања у наредном периоду, то је да су сада већ финализоване иницијативе за реконструкцију  граничног прелаза  на Зупцима, који је такође, предвиђен као заједнички гранични прелаз. Очекује се одмах након празника почетак реконструкције дијела тог прелаза у БиХ, гдје се у овој години стварају могућности да и наша гранична полиција буде на том прелазу. Са отварањем заједничког граничног прелаза биће и елиминисани услови за пограничне пропуснице, јер наше прелазно мјесто на подручју Врбања, неће тада имати функцију и директно ће ићи на званични гранични прелаз, који ће бити заједнички на Зупцима , очекује Контић.

Отварањем интегрисаног граничног прелаза, граница са Ситнице требало би током ове године да буде пресељена на Зупце.

Гранични прелаз Кобила

Завршен је и пројекта за реконструкцију граничног прелаза  са Републиком Хрватском на Кобили:

– У фази идејног пројекта и касније главног пројекта спроведене су активности у циљу реконструкције граничног прелаза Кобила. Очекујемо у наредном периоду ту реконструкцију, што не зависи од нас. Од надлежних министарстава и Владе зависи када ће доћи до реализације проширења и реконструкције тог граничног прелаза. Тај гранични прелаз нам посебно љети ствара уско грло и због значајно бољег и квалитетнијег граничног прелаза на територији Републике Хрватске, њиховог граничног прелаза Витаљина. Имамо додатне тешкоће због наших лоших капацитета за контролу на том граничном прелазу, али надамо се да ће се и то поправити, оцијенио је Контић.

Гранични прелаз Витаљина

Отварањем заједничког граничног прелаза са БиХ и реконструкцијом прелаза на Кобили, биће значајно смањене гужве и омогућен бржи проток саобраћаја, посебно,  током туристичке сезоне.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here