За замјену азбестно – цементних цјевовода 200 милиона еура

Фото: CG news

Представници Еко Фонда и ПРОKОН-а потписали су Уговор о пружању услуга за потребе реализације пројекта “Унапрјеђење ефикасности водоснадбијевања замјеном азбестно-цементних цјевовода на подручју Црне Горе.

Циљ пројекта је да се након 50 година унаприједе и обнове азбестно – цементни цјевоводи на подручју Црне Горе и успостави свеобухватни и функционални систем водоснадбијевања.

Укупна процијењена дужина азбестно-цементних цијеви у комплетној водоводној мрежи Црне Горе износи 614 km, а процијењена вриједност пројекта је око 200 милиона еура.

Финансирањем студије изводљивости која има за крајњи циљ резултат овог пројекта и бригу о здрављу људи, Еко – Фонд ће остварити једну од својих основних функција а то је подржавање пројеката из области заштите животне средине,  казао је директор Драшко Бољевић.

-Прича о азбестно – цементним цијевима је доста сложена и комплексна и оно што ћемо приоритетно морати ријешити је на који начин ће се приступити замјени ових цијеви. Еко Фонд ће финансирати ову студију и у сарадњи са ПРОKОН-ом као крајњи резултат имаћемо конкретан документ који ће показати како и на који начин ће се овај пројекат реализовати“ казао је Бољевић.

Валерија Савељић извршна директорица из ПРОKОН-а, казала је да ће се реализацијом овог пројекта остварити бројни бенефити и првенствено смањити губици на мрежи.

-Дотрајалост водоводне инфраструктуре је један од највећих узрочника израженог проблема неприходоване воде, која у просјеку, према Годишњем извјештају о поређењу индикатора пословања вршилаца регулисаних комуналних дјелатности за 2020. годину Регулаторне агенције за енергетику и регулисане комуналне дјелатности, износи 67,14%. По подацима из Извјештаја о активностима везаним за регулисане комуналне дјелатности за 2020. годину, вриједност губитака је око 49 милиона еура”, казала је Савељић.

Када је ријеч о овом пројекту истакла је да се очекује да студија изводљивости буде завршена у року од шест мјесеци.

ИЗВОР: CG news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here