За ребаланс буџета гласао 41 посланик

Скупштина Црне Горе је усвојила предлог ребаланса овогодишњег буџета.

Предлог ребаланса је подржао 41 посланик, један је гласао против, а 13 посланика је било уздржано приликом гласања.
Посланици су касно синоћ завршили расправу о предлозима одлуке о задуживању и ребаланса овогодишњег буџета којима се ствара основ за исплату ванредног повећања минималне пензије, плаћање дугова Фонда здравства да би се нормализовало снабдијевање љековима, исплату дијела увећаних социјалних давања, ванредно увећаних зарада у здравству и просвјети…

Ребалансом су дефинисана средства од 25 милиона еура за увећање капитала државних предузећа, а како је јуче у уводном излагању рекао министар финансија Александар Дамјановић, то је покушај рјешавања акутних проблема од Института Игало и Болнице Мељине па до Плантажа, и Луке Бар.

Објаснио је да ребалансом прецизирано да реално недостаје 755 милиона у односу на 560 милиона планираних текућим буџетом.

Како је казао, недостајућа средства Фонда за здравство су 36, 8 милиона еура, 36 милиона за потребе фонда ПИО, од чега 21 милион за недостајућа средства за текућу годину за пензије након два усклађивања и за подршку најугроженијим пензионерима.

Недостајућа средства за зараде у сектору просвјете су 19 милиона, здравства седам милиона. За закон за мајке са троје и више дјеце је седам милиона недостајућих средстава, за лица запослена у рударско-метарлушкој индустрији шест милиона, субвенције три милиона, незапослена лица – милион.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here