ЗА ЉЕТОВАЊЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ТУРИСТИ ИЗ РЕГИОНА, РУСИЈЕ И УКРАЈИНЕ

Биланс љетње туристичке сезоне умногоме ће зависити од епидемиолошке ситуације, која се полако поправља, што улива наду хотелијерима, али и свим осталим туристичким посленицима. У Херцег Новом тренутно је отворено 15 хотелских здања у којима борави мањи број гостију. Најава за сезону ипак има.

У хотелу АЦД у Мељинама већ сада борави извјестан број гостију, али ријеч је углавном о људима који су радно ангажовани у нашем граду, прича за РТХН менаџерка Мира Чекеревац.

– На тај начин успјели смо да одржимо пословање током зиме. Што се тиче сезоне, има најава. Један дио резервација је потврђен, али уз дозу резервисаности јер оне могу да буду отказане у било које вријеме. Нисмо могли да будемо превише строги са отказном политиком према агентима – наводи она.

Како је објаснила, гости или агенти тражили су ове године блажу отказну политику. Ранијих година то је била уплата депозита, као гаранција да ће боравак бити реализован. Ове године гости имају право отказивања резервације најкасније 10 дана прије доласка.

Интересовања су, како је казала Чекеревац, са тржишта Русије и Украјине, док из земаља западне Европе још увијек нема великог интересовања.

У хотелу Лајтхаус, који је отворен током цијеле године, нису се ни надали великој посјети с обзиром на ситуацију, истиче менаџер Јован Мићуновић. У најавама за мај су углавном спортских клубови из иностранства, али читав процес не тече планираном динамиком.

– Још увијек постоји та бојазан како ће сезона протећи. Дефинитивно смо мишљења да ће бити боља него прошлогодишња, али колико добра у односу на 2019. годину нисмо сигурни, упркос најавама које охрабрују, мада нисам сигуран колико су утемељене на неким реалним параметрима – сматра он.

Мићуновић је казао да у овом хотелу могу очекивати солидна биланс уколико ситуација остане оваква, с обзиром да је њихова клијентела углавном из земаља окружења. Када је ријеч о туристима из Европске уније, Мићуновић не очекује добар резултат, док ће за туристе са тржишта  Русије, све зависти од авио комуникације.

– Помињу се могућности да они долазе заобилазно, летовима преко Београда, али мислим да то све отежава и диже цијену. У некој комуникацији са њима, како чујем, бојим се да ће бити врло тешко што се тиче тог тржишта. За Црну Гору генерално кажем, наш хотел ће најмање бити погођен тиме, али то је за велики број туристичких и рент а кар агенција, трансфер сервиса тежак ударац и ове године – наводи Мићуновић.

Хотел је током зиме и претходне године пословао само уз помоћ Владиних субвенција и средстава из инвестиционо-развојног фонда.

Гарни хотел Олимпија плус носи ознаку „Сафе травелс“, која им је омогућила посјету током зиме, јер објекат испуњава све препоруке за заштиту гостију, прича менаџер Тихомир Марић. У хотелу и сада има гостију, а ријеч је о радницима из Турске.

– Имамо среће што смо у близини Поротоновог и што они траже смјештај за своје контролоре и надлежне органе и слично. Функционишемо на једном минималном капацитету од пар соба, али догоди се да наиђу и гости из околних земаља и домаћи гости – казао је он.

Марић наводи да наредна сезона зависи од развоја епидемиолошке ситуације, интересовања има, али сва су за август. Ријеч је углавном о туристима из земаља региона и гостима који су већ боравили у хотелу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here