За десет мјесеци на црногорским путевима погинуло 65 особа

Свјетска здравствена организација и ове године, у сарадњи са Уједињеним нацијама, обиљежава Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода, под слоганом „Запамти, подржи, реагуј“.

За десет мјесеци 2022. године, на путевима у Црној Гори догодило се укупно 4.685 саобраћајних незгода у којима је смртно страдало 65 лица од којих су четири малољетна. У саобраћају је повријеђено 2.498 лица од којих је 2.016 задобило лакше, а 482 лица теже тјелесне повреде.

-На основу до сада урађених налаза и мишљења вјештака саобраћајне струке, као главни узрок саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима, у назначеном временском периоду као и иначе, наведен је људски фактор који се огледа доминантно у прекорачењу дозвољене брзине кретања возилом, преласку на саобраћајну траку намијењену за кретање возила из супротног смјера, коришћењу мобилних телефона током управљања возилом, недозвољеном претицању, управљању возилом под дејством алкохола и непропуштању пјешака, саопштено је из УП.  

Како наводе, Сектор полиције опште надлежности – Одсјек за безбједност друмског саобраћаја континуирано, током цијеле године, на терену спроводи превентивне и репресивне активности из области безбједности у друмском саобраћају, које су усмјерене на подизање свијести грађана о важности поштовања саобраћајних прописа, превенцију и смањење броја најтежих посљедица у саобраћају, као и на побољшање укупног стања у овој области.

Управа полиције МУП-а је едукативним и медијским активностима, ову седмицу посветила обиљежавању 20. новембра, Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода, са циљем подизања свијести о важности поштовања саобраћајних прописа, како би утицали на смањење броја саобраћајних незгода а самим тим и на број најтежих посљедица које ове незгоде узрокују.

-Једна од најрањивијих категорија у саобраћају, као и циљна група коју на вријеме, кроз школски систем, треба едуковати о безбједности у саобраћају, су дјеца основношколског узраста, те је зато Сектор полиције опште надлежности одлучио да ове године Одсјек за рад полиције у заједници и полицијску превенцију и Одсјек за безбједност друмског саобраћаја, у сусрет обиљежавању  Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода, организују предавања о безбједности у саобраћају у основним школама у свим градовима у Црној Гори, саопштено је из УП.

Предавања „Саобраћајни час“ одржана су, током ове седмице, у 33 основне школа у свим општинама, за дјецу која похађају пети разред основне школе.

Старјешине саобраћајне полиције су током ове недјеље одржали укупно 37 предавања којима је присуствовало 1.680 ученика.

На овим предавањима ученици су упознати са саобраћајним правилима и безбједним понашањем свих учесника у саобраћају, за што су дјеца показала велико интересовање, те су кроз презентовање прописа, навођење примјера из праксе и интерактивну дискусију имала прилику да науче довољно о томе како се одговорно понашати у саобраћају. 

Упутили су апел свим учесницима у саобраћају, посебно возачима, да поштују саобраћајне прописе, како би сви заједно допринијели смањењу укупног броја саобраћајних незгода и њихових посљедица.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here