За бржи развој залеђа – ријешити питање водоснабдијевања

Становници  у залеђу и овог љета имају проблеме са водоснабдијевањем. За своје потребе користе бунаре и цистјерне. Због повећања трошкова вода је скупља за 10 процената у односу на прошлу годину, па осам кубика –  колико се цистјерном допреми на Врбањ и Убле кошта 121 еуро, на Ситницу  109, Крушевице 97 еура,  Камено око 73 еура. На основу уговора Општина покрива  60 одсто трошкова, тако да домаћинства  за осам кубика воде на Ситници plaćaju око 44 еура, Врбању 49, Крушевицама 39, Мокринама  34 еура…За елементарне потребе  неопходне су четири цистјерне мјесечно, што је готово неиздрживо за домаћинства, која се баве пољопривредом и сточарством. Повећани трошкови живота и дуга суша доводи у питање опстанак  пољопривредника и сточара на овом подручју, упозоравају из мјесних заједница у залеђу Херцег Новог.

Становници Каменог су остали без воде са локалног изворишта Диздарица, које је скоро пресушило. Како би задовољили  минималне потребе за водом свако домаћинство, мјесечно за допремање цистерном, издвaja до 150 еура. Према ријечима предсједника МЗ Камено – Жлијеби Горана Становчића, и поред потешкоћа са водом, све је више становника и привредника у овом крају:

 – Морам да изразим негодовање. Живимо врло оскудно што се тиче воде. Општина је изашла у сусрет, као и ранијих година, покрива 60 одсто трошкова за допремање воде за Камено. Приватник којег је ангажовала Општина, довози осам кубика воде, што за једно домаћинство на селу не значи много, а које има стоку или се бави пољопривредом, не може да траје ни осам дана.  Што се тиче водоснабдијевања у подорјенским мјесним заједницама, то је катастрофа. Инсистирамо дуже вријеме да општина и држава имају више слуха да дођемо у ситуацију  да добијамо градску воду, навео је Становчић.

Он констатује да се Камено насељава и развија из дана у дан.

– Регистровано је преко 30 предузећа, све више се граде нове куће и постаје приградско насеље. Највећи је проблем вода, поготово сада када је суша и када нема локалних извора. Локални извор Диздарица је скоро пресушио, од њега нема више никакве помоћи. Апелујем на све структуре у општини  и републици, да учине све да наше мјесне заједнице добију воду из градског система.То је нешто чиме се морају да позабаве општинске, државне структуре, Водовод, сматра Становчић.

Он апелује на све надлежне структуре да помогну да се изнађе начин и  обезбиједи водоснабдијевање залеђа, без чега нема туристичког, привредног и сваког другог развоја цијелог краја, са неисцрпним природним потенцијалима:

– Министарство пољопривреде је најавило да ће уплатити око 5 000 еура  домаћинствима, која су регистрована да се баве пољопривредом и сточарством, објаснио је Становчић.

Регистрованим пољопривредним произвођачима у мјесним заједницама Камено-Жлијеби, Убли, Мокрине, Крушевице  ресорно Министарство ће дијелом платити трошкове, како би могли да ублаже посљедице од несташице воде.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here