Вукашиновић: Дефектолозима у школама смањене плате, настављају борбу за своја права

Фото: Светлана Вукашиновић, дефектолог олигофренолог

Дефектолозима који у школама раде са дјецом са потешкоћама у психомоторном развоју, интелектуалним и другим сметњама, смањене су плате. Министарство просвјете, науке, културе и спорта одлучило је да им зараде од 4. марта буду обрачунате са умањеним коефицијентом, са 8,43 на 7,67.

У Црној Гори седам редовних школа има интегрисана одјељења у којима дефектолози раде са дјецом. Одскоро, њихове плате су смањене, за разлику од колега запослених  у ресурсним центрима. Предсједница Друштва дефектолога Црне Горе Светлана Вукашиновић, дефектолог – олигофренолог, ову одлуку види као грубо кршење закона и њихових права. 

– Радимо под истим условима и по истим плановима као ресурсни центри, а уз то смо и експозитуре ресурснбих центара. Нико нам из школе ништа није јавио, а пошто сам у Друштву дефектолога, добила сам информације од других колегиница. У рачуноводству школе сам добила информацију да је гђа Ратка Ђуровић Јовановић позвала и казала да уколико се не смање коефицијенти, да ће блокирати рачун школе. Биле смо у шоку, нема никаквог разлога да се овако нешто дешава.  Једна од колегиница се неколико пута чула са гђом Ратком, покушала да јој објасни шта ми све радимо, који посао обављамо, али није успјела. Она је тражила документацију на основу које имам толики коефицијент. То је тумачење Гранског колектиовног уговора из 2006. јер се исти овакав проблем и тада десио. Она прије тога није видјела тај документ, рекла је да ће га погледати и провјерити, али до данас се то није десило, објашњава Вукашиновић.

Како је објаснила, поред свог матичног посла у учионицама са дјецом, раде и подршку инклузији у цијелом граду као што су радионице, елдукације, раде у оквиру мобилних тимова и све се то дешава изван радног времена и бесплатно. Истиче да су од момента смањења коефицијената у више наврата покушали да исправе учињену неправду.

– Обратили смо се кровном министарству и другим институцијама, координаторки која води реферат за дјецу са сметњама у развоју, у инклузији, интегрисаним одјељењима. Рекли смо да се обраћамо у складу са законом, да смо у праву, али ништа се није десило. Обратили смо се и Синдикату просвјете, разговарала сам са предсједником Божовићем, он је и дао неколико изјава да је садашње тумачење Комисије потпуно дијаметрално различито од оног из 2006. године, с тим што се наш радни ангажман није промјенио. Наш посао је остао исти али са нижим коефицијентом. У мишљењу, у задњем дијелу тумачења стоји да нису надлежни и тај дио ми је био потпуно неразуман, неозбиљан. Знате, састану се три члана из министарства и три из синдиката, одлуку донесу концензусом… Рекла сам им да је боље да нису доносили одлуку. Министарство је тражило да се смањи коефицијент, а разлози остају непознати.

Тренутно очекују разговоре са новим министром просвјете а обратили су се и Омбудсману.

– Њему смо последњем писали јер смо хтјели да прикупимо осталу документацију. Сигурно да ћемо се борити за наша права, на легитиман начин, судским путем или како год јер сматрамо да су наша права и професионална и лична и људска повријеђена без икаквог објашњења, казала је Вукашиновић.

Све је већи број дјеце којима је њихова помоћ потребна, па се надају да ће држава имати слуха за специфичност њиховог посла с обзиром на то да раде са најосјетљивијом категоријом друштва, те да је ријеч о дефицитарној струци.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here