Вукаловић: Позивамо све посланике да подрже увођење додатка за самохране родитеље

Према подацима из прошле године свако треће дијете у Црној Гори је у ризику од сиромаштва. Ова чињеница није само забрињавајућа, већ је и опомена и позив за цјелокупно друштво да се озбиљније позабави овим проблемом, поручила је у саопштењу Марина Вукаловић, одборница Праве Црне Горе у СО Херцег Нови.

– Једнородитељске породице у повећаном су ризику од финансијске нестабилности, и суочавају се са проблемима недавања издржавања односно нередовног плаћања алиментације. Самохрани родитељи и поред свега тога, до сада су били правно невидљиви, јер нису били препознати као посебна угрожена социјална категорија.

Управо због тога Права Црна Гора ће предложеним законским измјенама покушати да бар мало помогне дјеци која живе са једним родитељем, односно самохраним родитељима. Наша идеја је да самохране родитеље издвојимо као посебну категорију у Закону с обзиром на обим проблема са којима се суочавају. Такође предложеним измјенама уколико се усвоје, сваки самохрани родитељ који има једно дијете би на мјесечном нивоу добио додатак у износу од 100 еура, двоје дјеце 130 еура и троје или више дјеце 150 еура.

Не смијемо занемарити чињеницу да се самохрани родитељи тешко запошљавају, јер немају подршку у чувању и бризи о дјетету. Са друге стране, велики је број и оних који су приморани да раде, па неријетко обављају и по два посла. Јасно је да овакве ситуације угрожавају здрав социо-емоционални развој дјетета.

Због недостатка средстава за издржавање дјеце или из здравствених разлога имамо самохране родитеље који су принуђени да дијете дају у хранитељске породице. За смјештање дјетета у хранитељску породицу држава издваја на мјесечном нивоу 250 еура.

Ако држава наводно социјалне правде има логику да је боље дати средства хранитељској породици и одвојити дијете од биолошког родитеља, ми ипак цијенимо другачији приступ. Права Црна Гора ће се управо зато кроз предложене измјене Закона заложити за побољшање положаја свих једнородитељских породица – наведено је у саопштењу које потписује Марина Вукаловић, Одборница Праве Црне Горе у СО Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here