Вук Вуковић добитник признања Универзитета Црне Горе

Фото: УЦГ -Вук Вуковић

Ванредни професор на Факултету драмских умјетности на Цетињу, Новљанин др Вук Вуковић, добитник је признања Универзитета Црне Горе за остварене резултате и доприносе развоју научноистраживачког, умјетничког и стручног рада у току ове године. Њему и његовим колегама са Универзитета ЦГ признања су уручена данас на свечаној сједници Сената.

Вуковић је казао да  су најважнија признања која долазе управо од колега.

-Ово признање је смјерница у ком правцу би требало да се крећу даља истраживања и оно што је ново у области умјетности која је скренута на маргину када је ријеч о научноистраживачком и умјетничком раду. Оваква линија подршке која се даје професорима чини да академска заједница буде боља, рекао је Вуковић.

Међу награђенима су: проф. др Љиљана Кашћелан, проф. др Срђан Дармановић, проф. др Мирослав Додеровић, проф. др Радослав Томовић, проф. др Жељко Јаћимовић, проф. др Шпиро Ивошевић, професор мр Лазар Пејовић,  проф. др Оливера Миљановић, професор Татјана Кркељић, проф. др Ђорђије Вујадиновић, проф. др Славица Стаматовић Вучковић, доц. др Мартин Ћаласан, доц. др Бранка Живковић, доц. др Марија Јеврић, доц. др Петар Штурановић, доц. др Ана Пешић, и научни сарадник др  Борис Бањевић.

Фото: УЦГ

Ректор УЦГ-а проф. др Владимир Божовић поручио је да је Универзитет Црне Горе добар модел за цијело друштво и примјер како се успјешно могу ујединити све разноврсности и личне димензије за корист заједнице.

Он је рекао да је Универзитет повратио углед институције чији су ставови битни, а да се бројне државне институције све снажније ослањају на знања која стању у овој кући.

Говорећи о постигнутим резултатима током године, Божовић је казао да је буџет УЦГ за 2022. годину износио 29 милиона, док је за наредну планирани буџет чак 34 милиона еура.

-Морам да истакнем крупне инфраструктурне захвате који су укључивали реконструкцију зграда више факултетских јединица, а такође је вођено рачуна о „зеленој“ страни живота Универзитета. У том смислу су израђена три парка на више од три хиљаде квадратних метара, навео је Божовић.

Такође, како је додао, регулисано је питање простора које ће припасти УЦГ такозваној „Еко згради“.

У посљедње двије године, како је рекао,  електронска процедура пријаве за упис на УЦГ била једноставна и брза, и то све захваљући пилот пројекту електронског уписивања, који је финансијски подржала Европска унија.

Покренут је програм ангажовања студената демостраната за пружање помоћи и подршке у реализацији наставног и истраживачког процеса на нивоу цијелог Универзитета. Божовић је истакао  и да је УЦГ добитник похвалне награде Савјета Европе за „Холистички приступ академском интегритету, а задржали су и статус институције са логоом изврсности људских ресурса у истраживању до 2025. године, који додјељује Европска комисија.

Према ријечима Божовића, ове године је потписано 20 нових, што чини укупно преко 80 билатералних уговора са свејтским универзитетима из 33 земље.

Такође, како је додао, 201 студент из Црне Горе је на неком од иностраних партнерских универизета, док су на УЦГ-у тренутно 84 страна студента.

Божовић је током сједнице уручио звање емеритуса професору на Природно математичком факултету, Жарку Павићевићу.

Извор: УЦГ

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here