Вучиновић подноси кривичну пријаву против Поморског саобраћаја

Виши суд у Подгорици одбио је жалбу предузећа Поморски саобраћај, чиме је потврђена пресуда херцегновског Основног суда о незаконитом престанку радног односа тада предсједника Синдиката, Ивана Вучиновића 2019. године. Због забране синдикалног удруживања против власника компаније Поморски саобраћај Дејана Бана, Вучиновић ће поднијети кривичну пријаву.

Вучиновић за РТХН подсјећа да је након трогодишњег судског спора пред Основним судом коначно добио пресуду, по којој је раскид његовог уговора са Поморским саобраћајем био незаконит. 

Иван Вучиновић, некадашњи предсједник синдиката у Поморском саобраћају

– Један од разлога раскида тог уговора је било моје синдикално удруживање са колегама, што је Суд и препознао. То је веома битна чињеница, јер ћу ја сада да поднесем и кривичну пријаву због забране синдикалног удруживања. Наравно, мораћу да га тужим за надокнаду штете због неисплаћених зарада – најавио је он.

Вучиновић информише да пресуде Вишег суда очекује још неколико колега, чији су спорови завршени пред Основним судом.

За кривичну пријаву истиче да има све доказе, које потврђују и правоснажне пресуде, док за надокнаду штете, како објашњава, процес почиње из почетка пред Основним судом.

– Из судске пресуде види се разлог отказа, односно да је то само због забране синдикалног удруживања, тако да Тужилаштво ту има лак посао, али на њима је да се тиме баве. Што се тиче надокнаде штете, то опет иде на Основну суд, процес иде од почетка. Ту ништа није спорно, судски вјештак треба да одреди која је штета настала према мени незаконитим раскидом уговора – наводи Вучиновић.

Из ЈП Морско добро, како је казао Вучиновић, исказали су интересовање да ангажују бивше раднике Поморског саобраћаја.

– Сви радници који су били у Поморском саобраћају добили су понуду Морског добра да пређу код њих и неких 30-ак радника је прешло, како сам ја у сазању. Морско добро је мене контактирало да будем спона између радника и њих, што сам успио да урадим, па је доста радника и прешло у нову фирму – казао је он.

Како је казао, не очекује поновни ангажман у компанији Поморски саобраћај, а када је ријеч о Морском добру, још увијек није започео преговоре.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here