Вриједност пројекта „Flood&Fire“ није само у опреми, већ и у едукацији и сарадњи 

На завршној конференцији  пројекта прекограничне сарадње „Flood&fire“, који реализују партнерске oпштине Хeрцег Нови, Конавле, Требиње и Равно у Градској кафани, представљени су остварени циљеви.

„Flood&fire“ је један од најзначајнијих пројеката Општине финансираних из међународних фондова, који је успјешно реализован великим залагањем пројектних тимова из свих партнерских организација, казао је предсједник СО ХН и члан пројектног тима Иван Отовић. Он је истакао важност сарадње у области заштите од елементарних непогода, и најавио да ће ускоро стићи преостала опрема. 

– Наредних дана Општина Херцег Нови ће добити остатак опреме, чија набавка је предвиђена овим  пројектом. У протеклом периоду набављени су дрон, ватрогасне одјела, чизме, клупе а наредних дана бићете свједоци да ће у наш град стићи два ватрогасна возила, као и остала опрема. Није ријеч само о опреми, значај овог пројекта је и у учвршћивању веза између прекограничних општина. Суштина ових Интерег програма је повезивање и да се поспјеши сарадња између општина које гравитирају једне ка другима, а нама нема ближих од општина из окружења – Конавала, Требиња и Равног. Поготово је важно сарађивати у овој области заштите од елементарних непогода, прије свега пожара и поплава. Свједоци смо да је претходних година било доста акцидентних ситуација гдје су поново наше службе заштите и спашавања заједнички дјеловале. Кроз овај пројекат оне су оснажиле везе, успостављена су нова партнерства, набављена је опрема, и зато сматрам да је ово сигурно један од најважнијих пројеката које је Општина Херцег Нови спровела , а који је финансиран из међународних фондова, истакао је Отовић.

Рад на овом пројекту био је предан, систематски, детаљан и, што је најбитније, заједнички, казао је менаџер пројекта Јован Суботић, истакавши да његова вриједност није само у опреми, већ у едукацији и сарадњи.

-Општина Херцег Нови кроз овај пројекат добија навално ватрогасно возило, значајну индивидуалну опрему за ватрогасце, добија АТВ возило, чамац, затим потопне и плутајуће пумпе, агрегате, моторне тестере… Добија заједнички комуникациони центар који је већ оспособљен у згради наше Службе заштите и спашавања, и кроз овај пројекат добијамо оно на шта смо и најпоноснији а то је едукација, сарадња, нове пријатеље и нове партнере. Вриједност цијелог пројекта је нешто више од милион осамсто хиљада еура, Општина Херцег Нови добија 541 000, а од тога је 300 000 еура вриједности опреме. Сам комуникациони центар, опремљен је модернијим намјештајем, модерном технологијом, а успјели смо у све то да увежемо и додатни намјештај и технологију за Службу заштите уи спашавања. Најмодернији дрон, који су све општине набавиле кроз овај пројекат,  једно је од најјачих оружја у борби против непогода у будућности, а уштедама на самом пројекту сва четири партнера су успјела да у последњем моменту  набаве још по један дрон за своје општине. Навално возило треба у Херцег Новом да буде у понедељак, оно је већ сертификовано, тестирано, завршена је процедура ослобађања ПДВ-а и царина, чиме ћемо успјешно комплетирати и заокружити пројекат до сриједе, 14. децембра, када он званично завршава, поручио је Суботић.,

Опрема вриједна више од 300 000а еура за ватрогасне службе јако озбиљна инвестиција, казала је Наташа Тучић из партнерског тима из Требиња, изразивши наду да ће сарадња бити настављена.

-Ова вриједна опрема ће умногоме помоћи свим ватрогасним службама обухваћеним пројектом. Надам се да ће се ова позитивна енергија, везе које смо успоставили и стручност коју смо показали, наставити и у неким будућим пројектима које ћемо имати прилику заједно да реализујемо, казала је Тучић.

Општина Равно, иако најмања по броју становника има највећу површину, што представља проблем за ватрогасце, казала је Марија Пуљић Пролета, објаснивши да је због тога овај пројекат за њих посебан.

– У склопу њега добили смо опрему чију вриједност као мала локална заједница не би могли набавити и управо сам добила обавјештење да је опрема стигла у Равно, што ме посебно радује. Пројекат је посебан и због тога што је увезао наше ватрогасне службе, што је важан корак ка раним интервенцијама у нашој регији. Посебан је и по комуникацијском центру који ће нас повезивати. Пројекат је имао проблема у почетку, што га чини још посебнијим, јер је дао један тим, који је на крају успио да испуни циљеве и показао спремност да радимо заједно, истакла је Пуљић.

Перица Пушић из Конавала је подсјетио да су 2018. године почеле размјене идеја за осмишљавање пројекта, а затим и координација и реализација, и нагласио важност правовременог дјеловања ватрогасних служби. 

– Није лако завршити један овакав пројекат, а овај тим је то успио. Оно што је важно је да су ватрогасци и ватрогасне службе дефинитивно централна служба сигурности на локалном нивоу. Ватрогасна служба професионално реагује у свим ситуацијама, и када су у питању природне катастрофе, али и када се ради о техничким интервенцијама, истакао је Пушић.

Додао је и да је важно континуирано улагати у развој и опремање ватрогасних служби, како би у свом дјеловању биле максимално ефикасне.

-У оквиру пројекта смо направили сет активности у том циљу. Ватрогасној служби у Конавлима је набављена вриједна опрема, велико навално возило и мање возило за интервенције у природним катастрофама. Поред опреме, ту је и дрон који ће служити за рану детекцију пожара како би се могло правовремено дјеловати на прекограничном подручју. Сва ова опрема нам је придонијела и у финансијском дијелу, јер је 80 % осигурана из средстава овог пројекта, те је не морамо осигуравати из буџета, објашњава Пушић.

На конференцији су приказана и два кратка филма о пројекту, а члан херцегновске Службе заштите и спашавања Видак Вуковић представио је могућности које пружају нови дронови и заједнички интегрисани систем за прикупљање и анализу података.  Имплементација пројекта “Flood&Fire“ започела је 15. августа 2020. Године, а вриједност је нешто више од 1,8 милиона еура, од чега је кофинансирање Европске уније 85 %.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here