Војним прензионерима приоритети рјешавање стамбеног питања и усклађивање пензија

Удружење војних пензионера Херцег Нови које има 325 чланова одржало је годишњу Скупштину, на којој је анализиран рад у прошлој години. Највећи број активности био је везан за рјешавање проблема старих, изнемоглих и болесних војних пензионера без стана.

Предсједник Удружења војних пензионера Херцег Нови, Павле Павловић казао је да у Херцег Новом имамо 56 пензионера којима није ријешено стамбено питање и то су, углавном, људи стари и болесни, тако да раде на изналажењу рјешења.

-Били смо на састанцима код свих досадашњих министара одбране. Последњи састанак имали смо  23.јануара са савјетник предсједника за правна питања. То ће бити и тема сједнице Савјета безбједности Црне Горе на којој ће присуствовати премијер, предсједник скупштине, министар одбране, предсједник државе, тако да очекујемо да ће се коначно кренути са мртве тачке, да се и то питање рјешава позитивно у овој години, казао је Павловић.

Раније је било начина да се војним пензионерима ријеши стамбено питање, каже Павловић.

-Кад смо дошли овдје 140 станова је војска платила „Првоборцу“ за станове. Око 70 је било направљено у Мељинама, на мјесту гдје се сада налази „Идеа“ и ЦКБ банка. То су требали бити војни станови, међутим, команда Ратне морнарице и надлежни органи нису  одреаговали и онда све се даље негативно одвијало до данас. Данас би се за војне пензионере могло градити и ријешити стамбено питање. Плацева за градњу има довољно, на Топлој, у Бијелој, на Каменом.

Док су радили, војни пензионери су издвајали дио плате за стамбена питања, наводи Павловић.

-Одбијало нам се од плате за здравствену заштиту, стамбену изградњу, чак и за изградњу болнице Мељине, електродистрибутивних система. Има још неправилности око рјешавања стамбеног питања за војне пензионере. У правилнику за стамбене односе постоји одлука да у случају смрти војног пензионера, који је носилац станарског права, његова супруга и дјеца не наслеђују станарско право, тако да је покренуто питање да се то исправи, објашњава Павловић.

Пред војним пензионерима је и рјешавање изузетно важног проблема усаглашавања пензија из 2007/2008.године.

-У Црној Гори је 2007/2008. године је извршено усаглашавање пензија цивилним пензионерима, али ту нису ушли војни пензионери. Због тога се и данас судимо, међутим, све наше тужбе су враћене јер не постоје органи од Уставног суда. На сјеверу Црне Горе је на десетине случајева позитивно рјешено, али у Херцег Новом ниједан. Тако нам и тај проблем остаје да рјешавамо у овој години, казао је Павловић.

Војни пензионери ће у 2024.години бити ангажовани на пружању помоћи старим и болесним колегама, обиљежавању важних датума из историје НОБ-а. Такође ће омогућити учешће на такмичењима пензионера у Црној Гори и покушати да организују излете, јер због недостатка новчаних средстава нису ишли на излете скоро пет година. Надају се да ће у овој години уз помоћ општине и пензионера Херцег Новог моћи да реализују и неки излет.

Подсјећамо, Удружење војних пензионера Херцег Нови формирано је 1993.године и једно је од најстаријих удружења у Црној Гори. У прошлој години, обиљежили су јубилеј, 20 годиина од оснивања. Припремили су монографију Удружења војних пензионера од 1993. до 2023. године која ће бити објављена крајем фебруара, тако да ће заинтересовани моћи да се упознају са активностима, животом и радом војних пензионера.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here