„Водовод“ и „Чистоћа“ заједно до безбједнијег водоснабдијевања

Радници предузећа „Чистоћа“ ангажовани су данас на уређену простора око отвореног магацина на Јажи у Зеленици, као и на уређењу резервоара за воду у Бијелој, чиме је почела акција уређења свих резервоара и пумпних станица градског водоснабдијевања.

Како је саопштено из „Водовода“, акција уређења простора и резеровара спроводи се у оквиру меморандума о сарадњи два градска комунална предузећа.

– Мада је врло битно имати уређен простор, а резервоаре и пумпне станице уредно сервисиране, још је битније имати комплетан систем градског водоснабдијевања обезбијеђен и заштићен, јер тиме штитимо све наше суграђане и њихово здравље – поручују из „Водовода“.

Градски систем водоснабдијевања подлијеже Закону о заштити критичне инфраструктуре, чији су саставни дјелови резервоари и пумпне станице. Од свих резервоара који се користе, само је један заштићен јер се налази унутар простора Филтерске станице у Мојдежу, а за још два су урађени планови заштите, који нису спроведени.

Обиласком резервоара утврђено је да су за већину потребни уређивање и санације прије него се приступи самом физичком и техничком обезбеђивању.

– У времену када се тероризам, ратови и разне врсте криза дешавају у ближем и даљем окружењу, наша је обавеза да имамо обезбијеђене све објекте критичне инфраструктуре, стога смо почели акцију прво уређења простора око резервоара од којих су поједини до сад били тотално запуштени, потом њихове санације и оправке инсталација и на крају и физичке заштите постављањем ограда и расвјете. За сваки резервоар ће бити израђен план заштите који ће укључивати и техничку заштиту – навдено је у саопштењу.

У међувремену, двоје запослених у ВиК-у проћи ће обуку за координатора за заштиту критичне инфраструктуре и тиме стећи националну лиценцу за израду планова заштите за потребе свих других комуналних предузећа, а радиће и будућа годишња усаглашавања са важећим законом. Ова обука је организована у сарадњи са Црногорским образовним центром и Факултетом за државне и европске студије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here