Вода третирана у Постројењу – одговарајућих параметара за испуштање у море

Постројење за третман отпадних вода

Институт за јавно здравље обавља редовно узорковање квалитета воде која преко подводног испуста из Постројења за пречишћавање отпадних вода у Мељинама отиче у море. Према налазима Центра за здравствену екологију, Одјељење за санитарну хемију и екотоксикологију Лабораторија за испитивање вода, ваздуха, земљишта и радиоактивности у ИЈЗ – узорци воде која је третирана у Постројењу, (посљедња анализа 16. јула) су усаглашени са условима наведеним у Закону о управљању комуналним отпадним водама. Сви пареметри воде из постројења су у предвиђеним границама исправности, казао је за РТХН директор Друштва за изградњу водоводне и канализацине инфраструктуре Милан Зарић:  

Милан Зарић

– Вода из Постројења, посједује минимум исправности и усаглашена је са свим условима за испуштање у море. Грађани и туристи могу да се безбрижно купају без бојазни за квалитет воде. Узорци се узимају  на мјесту изласка третиране воде из постројења. Узорковање се обавља два пута мјесечно. Посљедњим узорковањем потврђена је исправност те воде на основу стручног разматрања испитиваног узорка и поред тога што постројење ради у отежаним условима, навео је Зарић.

Постројење није технички примљено, није комплетно заокружено, али испуњава функцију пречистача отпадних вода из колектора од Игала и са ривијере: 

– И поред тога што постројење ради у отежаним условима – добра је вијест да вода задовољава све еколошке стандарде за испуштање, с обзиром да су отпадне воде. Третирана вода задовољава стандарде и она је исправна да се испушта у море. Ово је веома важно да грађани знају да водимо рачуна о безбједности и да имамо исправну воду коју пуштамо у море, образложио је Зарић.

На учестале примједбе грађана и туриста, да из тог дијела долази до емисије непријатних мириса Зарић негира да је то из постројења:

– Тврдим да то није из постројења. Пројекат за рјешавање питања одвођења отпадних вода на подручју Немиле је ових дана завршен. Канализација са подручја Немиле не иде у постројење и то је што шири непријатне мирисе. Постоје и други фактори, који су узрочници истицања отпадних вода у поток. Што се тиче постројења можемо да кажемо, да нема за сада тих проблема и да оно функционише у отежаним, али еколошки задовољавајућим условима, потврдио је Зарић.  

Еколошког инспектора из Бара редовно обавјештавају о нивоу квалитета воде и другим параметрима.

        

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here