ВЛАДАНА ИЛИЋ И ВАСИЛИЈЕ ПОПОВИЋ – БИЈЕЉАНСКИ ДВОЈАЦ НАЈБОЉИХ НА ТАКМИЧЕЊУ

Најљепше је осјећање када имамо прилику да похвалимо успјех херцегновских ученика. Док чекамо ко је од наших средњошколаца и основаца постигао добре резултате у знању из страних језика на Државном закмичењу, доносимо интервјуе са Владаном Илић – првакињом државе у знању из биологије и Василијем Поповићем, вицепрваком у знању из хемије, док вас сутра очекује разговор са Душаном Рељићем, прваком државе из математике за шести разред.

Владана Илић, ученица деветог разреда ОШ „Орјенски батаљон“ заблистала је на првом мјесту из биологије, а њен ментор је наставница Суада Бешковић. Владана је наша млада колегиница јер је била дио редакције омладинске емисије на таласима РХН, ученица је која ниже све петице и са подједнаком лакоћом све постиже. Бити први у држави је велики успјех, а Владана нам прича како је бити на трону:

-Осјећај је невјероватан! Поносна сам прво на то што сам уопште имала прилику да учествујем на оваквом такмичењу, а потом и на успјех који сам остварила. У тренутку када су објављени резултати сам била веома узбуђена јер уопште није лако бити први поред још 40 одличних такмичара. За израду теста смо имали 120 минута, а састојао се из 33 питања различитог типа која су се односила на градиво од шестог до деветог разреда. Припремали смо се око два мјесеца, од децембра до краја фебруара, а државном је претходило школско такмичење, прича Владана.

Објашњава да је једино тешко било све ускладити, школске и ваншколске активности и оставити времена за дружење. Уз подршку и марљив рад, није било простора за трему и бригу.

-Подршка моје менторке, наставнице Суаде Бешковић је била веома значајна. Због епидемиолошке ситуације нисмо могле да вјежбамо у школи него онлајн, али је уложила стварно велики труд да ми помогне да што лакше савладам градиво. Она је препознала мој дар за биологију, предавала ми је од шестог разреда и упутила ме је на такмичење јер је знала да могу остварити добре резултате, казала је Владана.

У породици се, сасвим сигурно, најслађе слави, али нису изостале ни честитке пријатеља

-Сви су били срећни и пружали ми подршку и током припрема али и касније током такмичења.

Владана је добитница и награде Фонда за таленте Министарства просвјете, науке, културе и спорта за претходну школску годину.

-Много ми значи награда јер је свеобухватна и подразумјева све што сам постигла у осмом разреду, затим на литерарним конкурсима и ваншколским активностима, казала је Владана Илић, будућа гимназијалка.

Василије Поповић, такође полуматурант ОШ „Орјенски батаљон“, као и Владана бираће гимназију наредне школске године, а до тада, низаће успјехе. Хемију је прво заволио уз брата, а потом уз ментора, наставника Оливера Јаковљевића и онда достигао друго мјесто у држави. Нас је, током разговора, баш као и Владана одушевио изузетном зрелошћу и одговорношћу. Василије прича како је бити вицешампион државе.

-Осјећај је заиста лијеп. Срећан сам што сам остварио успјех, али и што сам представио своју школу у најбољем свјетлу и што сам оправдао очекивања. У првом тренутку, када сам чуо шта сам освојио, није у мени изазивало неко одушевљење, био сам збуњен, али након извјесног времена и реакције моје породице и честитки које су стизале, схватио сам да сам постигао велики успјех. Било ми је драго и стварно сам био срећан! Тог јутра, када је било такмичење, осјећања су била помјешана. Како се приближавао улазак у амфитеатар, осјећао сам позитивну трему, али мислим да је то нормално. Тест који смо имали састојао се из 18 питања, различитих области које обједињују градиво из претходне три године, дакле од седмог до деветог разреда, казао је Василије.

Прича да се добрим дијелом спремио за прошлогодишњу Олимпијаду знања, која нажалост због епидемије није одржана, али је стечено знање био одличан темељ да се настави са припремама.

-То су додатни часови, прије или послије редовне наставе. Најтеже је било управо оно што смо радили у последњих неколико мјесеци јер није исто када је наставник испред вас, лицем у лице, и када је све онлајн. Зато је можда и било теже јер када сте у учионици питате шта вам није јасно и то је потпуно другачије него када добијете материјал који треба да научите.

Улога ментора Јаковљевића била је пресудна за остваривање успјеха, каже Василије.

-Без његове подршке и пожртвованости, великог времена које је, уз редовне часове, остављао за рад са мном како би ми објаснио градиво унапријед, сигуран сам да резултати не би били ни приближни тренутним. Хемију сам заволио уз старијег брата који је такође постигао запажене резултате у знању из овог предмета, помагао ми када је било нешто нејасно. Предмет ми се свидио и сада сам на тој позицији на којој сам, скромно објашњава Василије.

Друштво је било такође ту да бодри Василија ка новом успјеху, питали су и исчекивали резултате, прича нам млади хемичар из Бијеле.

-Срећан сам што имам такве пријатеље! Радост је била још већа у породици па је пала и по нека суза када су стигли резултати.

Понос са њима дијели и директорица Јармила Радовић, каже да награде увијек пријају, али су прије свега потврда да се са дјецом квалитетно ради те да је у њиховој школи препознат тимски рад.

-Важно је нагласити да су ови успјеси огледало великог рада и труда наших наставника и ученика и подршка коју сви црпимо из доброг, свесрдног, тимског рада који је препознат у нашој школи. Ово је мотив да и даље правилно и стручно вреднујемо рад наших ученика и прегалаштво наставника. Надамо се да ће наши ученици и даље бити препознати у нашој општини и шире као изузетни будући ствараоци те да ће дати допринос својим радом и врсним знањима својој заједници, казала је директорица Радовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here