ВЛАДА ЋЕ ФОРМИРАТИ САВЈЕТОДАВНО ТИЈЕЛО ЗА КОНТРОЛУ БИРАЧКОГ СПИСКА

Владе Црне Горе усвојила је Информацију о формирању савјетодавног тијела Владе за контролу бирачког списка. Полазећи од преузете обавезе према грађанима за стварање услова за прве слободне изборе, Влада је задужила Министарство унутрашњих послова да, у року од 14 дана, у сарадњи са Генералним секретаријатом Владе, сачини Предлог одлуке о формирању Савјета за контролу бирачког списка.

Задатак овог савјетодавног тијела био би превасходно да бирачки списак као један од кључних сегмената изборног процеса, а који је и кроз препоруке ОЕБС-а и ОДИХР-а препознат као камен спотицања доведе у ред. Под овим се подразумијева све, од нормативног аспекта у смислу потребе за унапређењем Закона о бирачком списку, превасходно, али и неке од кључних препорука попут питања пребивалишта и правне способности за гласање које би требало преиспитати у складу с међународним обвезама и добром праксом како би се омогућило веће учешће на изборима.

Да ли актуелна употреба електронских уређаја за идентификацију бирача даје оптимум имајући у виду да организације цивилног друштва из избора у изборе наводе да се у бирачком списку налазе преминули и лица која живе у иностранству, као и увида у бирачки списак од стране различитих субјеката.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here