ВЈЕРОВАТНО ЈЕ И У ЦГ ПРИСУТАН НОВИ СОЈ КОРОНА ВИРУСА

До краја седмице требало би да стигну резултати анализа из Берлина, али је за очекивати да је и у Црној Гори присутан нови сој корона вируса, каже епидемиолошкиња Института за јавно здравље Црне Горе др Марија Божовић за РТЦГ.
У Берлин је послато 40 узорака корона вируса, од којих се за 23 сумња да је ријеч о новом соју корона вируса, казала је Божовић и подсјетила да су узорке послали 22. јануара.
“Још увијек нијесмо добили коначне резултате, очекујемо их до краја седмице”, навела је Божовић, гостујући у Јутарњем програму.
Како каже, није неочекивано да и у Црној Гори имамо нови сој корона вируса, имајући у виду да су границе отворене.“Очекујемо да ће вјероватно један дио узорака, од тих 23, бити позитиван на нови сој”, саопштила је Божовић.
Навела је и да је за очекивати да ће ИЈЗЦГ предложити строже мјере, ако се у Црној Гори потврди нови сој корона вируса.Подсјећа да су за сада позната три соја новог вируса и то су британски, јужноафрички и бразилски и додала да су симптоми у свим случајевима исти.“Симптоми се не разликују у односу на оно што смо да сада имали”, каже Божовић, и додала да је једино утврђено да се нови сој лакше и брже шире. “О томе да ли су смртоноснији, истраживања су у току, па немамо званичних података”, навела је Божовић и додала је негдје логично да дако се вирус брже шири буде и више жртава. Досадашња истраживања су, како наводи, показала су да је вакцина ефикасна и против новог соја.“Нама се може десити да се јави још нових варијанти вируса, на које вакцина неће дјеловати. Међутим с друге стране они кажу да је технологија производње вакцина прилагодљива и да би се брзо могле произвести нове вакцине”, навела је Божовић.Све вакцине, које су на тржишту, су безбједне, наводи Божовић и каже да ће и она примити вакцину без обзира на произвођача.Казала је и да не би препоручила да се кући користе брзи тестови, који се могу купити у апотекама, јер постоји опасност од великог броја лажно негативних тестова.“Ту је вјероватно потребна већа концентрација вируса, самим тим нисмо сигурни да ће у тој пљувачки бити довољна концентрација, па самим тим нисмо сигурни у поузданост тестова“, навела је Божовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here