ВИШИ СУД ВРАЋА РАДНИКЕ ПОМОРСКОГ САОБРАЋАЈА НА ПОСАО

Одлуком Вишег суда у Подгорици тројицу радника Поморског саобраћаја који су прије скоро годину добили отказ, послодавац мора да врати на посао.
Ово је други пут да суд доноси пресуду у корист радника. Они су након прве судске одлуке позвани на посао, понуђен им је нови измјењени уговор о раду, како тврде мимо закона, јер им није дат рок од осам дана о изјашњавању и поново им је уручен отказ. Након тога поново су своја права тражили судским путем и остварили их. Међутим, по ријечима предсједника незавинског синдиката Поморског саобраћаја Ивана Вучиновића, нису оптимисти да ће послодовац испоштовати судску одлуку:
-Ово је већ други пут да суд тројицу радника враћа на посао, а он им даје отказе. Сада ћемо видјети да ли ће им поново уручити отказе а ја претпостављам да ће ићи по досадашњем шаблону -казао је Вучиновић.

Вучиновић подсјећа да је отказ по разним основама добило више од 10 радника, а двојица јер су се удудили да се њему јаве, коме је међу првима, како тврди због синдикалног дјеловања, уручен отказ . У току је и предмет по његовој тужби због распореда на друго радно мјесто за који сматра да је шиканирајући и искључиво одрађен да би послодавац угушио синдикално дјеловање.
Адвокат Пејовић објашњава да је Поморски саобраћај у обавези да тројицу радника који имају правоснажну пресуду у року од осам дана врати на посао. Ипак изражава сумњу:
-Ријеч је о потврђеној прошлогодишњој пресуди Основног суда. Умјесто повратка на посао тада су из предузећа Поморски саобраћај овим радницима понудили казнено мјесто да броји аутомобиле која не свраћају на трајект. Суд је утврдио да је ријеч о незаконитим отказима. Вјерујем да ће менаџмент Поморског саобраћаја наставити са кршењем права из рада. Овдје је цијела синдикалана организација добила отказ. Људи су у страху да кажу ко је у синдикату, то је једна апсурдна ситуација и дискриминација – казао је Пејовић.

Пејовић заступа и 14 радника који своја права из радног односа траже судским путем.
Судска пракса, по његовим ријечима, је да суд иде у корист радника када су у питању права из радног односа, а синдикални повјереници су заштићени посебним законским прописима. Каже да се потраживања радника за неисплаћене зараде по основу минулог рада, неисплаћених прековремених сати рада, затим накнаде штете за неискоришћене годишње одморе, као и по основу неисплаћиваног регреса за годишње одморе односе на период од 2008 до 2017. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here