ВИШЕСТРУКИ ЗНАЧАЈ ОТВАРАЊА МЕДИЦИНСКЕ ШКОЛЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ

Чак 18 од 24 ученика одјељења Медицинске школе у Котору су ђаци путници из Херцег Новог. Олакшати ученицима школовање, али и помоћи здравственим установама у нашем граду да се изборе са проблемом недостатка кадра, разлози су због којих ће Општина Херцег Нови, код надлежног министарства, иницирати отварање медицинске школе, казао је за РТХН предсједник Стеван Катић.

Недовољан број медицинског особља хронични је проблем  Дома здравља, болнице Мељине и Института „Др Симо Милошевић“. Како се овај тренд не би наставио, потребно је обезбједити услове за школовање оних који ће сутра радити у здравству.

-Руководиоци све три здравствене установе су сагласни да је велики проблем то што немају довољан број здравствених радника. Намјера је да се од наредне школске године оформи одјељење медицинске школе у СМШ „Иван Горан Ковачић“. Наравно, упутићемо допис ресорном министарству и надам се да ће Херцег Нови добити ову школу. Дјеца која је похађају обављала би праксу у овим установама, потом настављали специјализацију. Недостајући кадар у здравству није само проблем Херцег Новог, већ државе и региона и треба му посветити посебну пажњу у наредном периоду, истиче предсједник Катић.

С обзиром на то да је изузетно велика потражња за медицинским кадром, предсједник Катић је мишљења да ће надлежни имати слуха да се већ наредне године упише прва генерација ученика.

-Имамо информацију да је 18 од 24 ученика одјељења Медицинске средње школе у Котору из Херцег Новог, што довољно говори о потреби да се таква школа отвори у нашем граду. Још један разлог је што на Заводу за запошљавање нема медицинских радника, што оправдава потребу да се овај кадар школује.

Како је најавио, могуће је и отварање поморске школе, као што је то била традиција у овом граду.

-Сви смо свјесни да велики број дјеце путује за Котор, све су то велики трошкови за наше суграђане. Велики су и за Општину која социјално угроженом становништву, самохраним родитељима и слично, излази у сусрет, плаћа карте, а ти износи на годишњем нивоу нису мали. Све су то проблеми које морамо рјешавати, а ово је један од начина, казао је предсједник.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here