ВИШАК КИЛОГРАМА ПОСЉЕДИЦА ПРАЗНИЧНЕ ТРПЕЗЕ

Вријеме празника је вријеме богате трпезе, која је код нас традиционално високо калорична, па је унос много већи од потрошње, а о посљедицама људи размишљају тек када буде касно.

Брзо унесене калорије и стечене килограме, ипак, могуће је и брзо анулирати, само уколико је прије празничне, нашу трпезу чинила здрава храна. Већи проблем представљају неправилна исхрана, као и претјеривање у храни и пићу, прича за РТХН нутрициониста, Жељко Башић.

– Претјеривање јесте један велики проблем, али још већи је што се током празничних дана комбинује огромна количина хране са алкохолом. Тај алкохол је у стању да употпуни причу и осигура да ћемо све те калорије нагурати тамо гдје не желимо. На крају имамо проблем – упозорава он. 

Башић објашњава да килограми стечени током празничних оброка нису увијек масне наслаге, већ је због слане хране и слаткиша повећан унос воде. Због тога је већина тих стечених килограма заправо вода, па ће скидање бити много лакше при повратку на здраву исхрану.

– Један килограм масти у нашем тијелу је у суштини 9000 калорија. Не можемо за један дан да се угојимо један килограм. Наше тијело има одбрамбени механизам. Ако претјерамо са калоријама, један дио ће тијело да сагори само, имаћемо повишену терморегулацију. Када се преједено, обично осјећамо да нам је топло. Дешава се да се тијело рјешава једног вишка калорија. Ако би претјерали са два-три оброка у једном дану и унијели четири, пет или чак шест хиљада калорија, то није довољно да би добили килограм масти – објашњава Башић.

Међутим, након обилних празничних оброка неминовно је да се једано дио калорија претвори вишак килограма, које је могуће елиминисати здравом исхраном и физичком активношћу. Башић препоручује било какав вид активности, па макар то биле и неке вјежбе у кућној варијанти, али да би теретана била идеална опција.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here