Велико интересовање за прву “Кртолијаду”

У јединственом амбијенту порте цркве Светог Јована на Каменом, сутра (недеља, 17. септембар) ће од  12:00 до 17:00 сати бити одржана прва „Кртолијада“ у Црној Гори, коју организује  Агенција за развој и заштиту Орјена, уз подршку Мјесне заједнице Камено – Жлијеби, Туристичке организације и Општине Херцег Нови.

ВД Директорица Агенције за развој и заштиту Орјена Бојана Вуковић за РТХН каже да су, размишљајући о организацији јесење феште, по узору на сличне манифестације у окружењу, одлучили да промовишу чувену орјенску кртолу.

-На идеју смо дошли послије реализације манифестације “Дан новског залеђа“, која је већ традиционална и ове године је организована седми пут. С обзиром да је реакција јавности била јако позитивна, дошли смо на идеју да организујемо и неку јесењу фешту. Када смо правили нека истраживања која би то тема могла да буде, а то су свакако јесењи плодови и производи, дошли смо на идеју да би било идеално да промовишемо најраспрострањенији и најчувенији пољопривредни производ херцегновског залеђа, а то је свакако орјенска кртола. Видјели смо да се у региону, у Србији, Хрватској, чак и у Словенији, дуги низ година организују “Кромпиријаде” на неколико локација, па смо се сложили да би била идеална прилика да се прва, сада је већ одомаћен назив, „Кртолијада“ организује управо у зелеђу Херцег Новог, што је нама изузетна част, поручила је Вуковић и позвала све Новљане и госте који су тренутно у нашем граду да им се придруже.

Најављено је учешће девет излагача из Херцег Новог, шест из Требиња и двоје из Никшића, а посјетиоци ће бити у прилици и да дегустирају разна јела од кромпира.

-То је гастрономска манифестација, Сајам домаће кртоле и јесењих производа гдје ће пољопривредни произвођачи из херцегновског залеђа да представе своје производе, а такође ће придружити излагачи из Никшића и Требиња, међу којима и “Херцеговачка кућа” са својом јединственом понудом. Оно што је врло битно за нагласити је да ће бити организована и дегустација разних јела од кромпира, од оних традиционалних јела по рецептима наших бака, па до неких савременијих. Вјероватно ће се сви зачудити колико уопште јела може да се направи од кромпира, и слатких и сланих, а то ће све бити дјело наших вриједних домаћица из херцегновског залеђа, поручила је Вуковић.

У оквиру манифестације биће уприличен и културно- умјетнички програм, у коме ће наступити КУД „Слога“ из Ђеновића и Вокална група „Лира“ из Херцег Новог,  а биће постављена и изложба фотографија херцегновског залеђа. И овога пута ће бити организован и кутак за дјецу са тематском радионицом и анимацијом.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here