Велико интересовање туриста за шетачке туре у Парку природе Орјен

Новско залеђе постало је изузетно примамљиво туристима који бораве у Херцег Новом захваљујући одлично осмишљеним излетничким и пјешачким турама Агенције за развој и заштиту Орјена. Сваког дана имају одређену туру, а највеће интересовање је за „Благо из срца Орјена“, казао је у Новском јутру РТХН Саша Кулиновић из Агенције за развој и заштиту Орјена, планински водич и ултра траил маратонац.

У понуди су и „Панорамска тура Царев пут“, „Тура до села Жлијеби“, „Херцегновски времеплов“ као и „Стаза здравља“.

– Понуду коју има Агенција препознали су хотелијери, али и ризорт у оквиру којег је One&only, гдје је најзахтјевнија клијентела која се са Орјена враћа са најљепшим могућим утисцима управо зато што ове туре нису класичне и не могу их нигдје друго доживјети.

„Благо из срца Орјена“ примамљива је туристима због много мистичних и реалних прича које чују током шетње.

–  Тура је средње тешка, а они који крену са нама морају имати основну опрему и мало јачу обућу, спортске патике. Туру прати заиста лијепа прича коју смо слагали као мозаик током три године, надограђивали је, додавали нешто ново и слушалинсугестије гостију који су видјели много више и путовали. Нема шта да се заносимо, већ је све смишљено, само треба прилагодити терену на којем се налазите, казао је Кулиновић.

Шетњу започињу код Авантуристичког парка, праве паузу на гребену Тршња гдје послуже кафу и чај, наставе кроз Руишта гдје се указује амфитеатар Субре, најљепши детаљ приморских Динарида.

– Ту већ почиње дизање адреналина јер питају зар стварно иду тамо, констатују да је зид висок и слично. Долазимо до Жуковице гдје је стари катун односно љетњи стан, чују причу о старом бунару који је рађен у сухозиду, приче митске и реалне које с пажњом слушају. И на крају улазе у јаму гдје је температура сигурно и до 15 степени нижа него напољу, газе снијег, правимо коктеле. Све се слагало временом, тура је сада пуна детаља и не могуће је више допуњавати је једино продужавати.

Каже да свакодневно имају групе које воде у новско залеђе и на Орјен па је већ резервисано и неколико термина у септембру, а по незамаћено великом интересовању, како каже, издваја се 6. јун када се чинило да су сви жељели да иду на Орјен.

Садашњи успјех, објашњава Кулиновић, резултат је тимског рада запослених у Агенцији за развој и заштиту орјена, озбиљном и одговорном приступу организацији и разрађивању пјешачких тура, али не треба изоставити да су све радили са доста ентузијазма и љубави јер сви воле свој посао.

– Свако од нас дао је свој печат и ове туре постале су уникатне не само у региону него и у свијету. Стидљиво смо кренули прије три године, слиједила је година паузе због короне, али ове смо наступили продорније, маркетиншки јаче, отворили врата у региону, путем друштвених мрежа и дигиталног маркетинга покушали и пробој на европско тржиште.

Како додаје, и раније се слично радило, људи су обилазили Орјен, али су успјели да уклопе све како би производ који нуде био свеобухватан.

– Раније је свак појединачно организовао туре или одређена дешавања, а сада је то обједињено кроз програме Агенције. Точак се покренуо и у наредним годинама нема заустављања већ вјерујемо да ћемо само надограђивати постојеће и да ће све ово прерасти у нешто много велико и значајно за наш град и туризам у њему. Само још мало више средстава и мислим да имамо јак бренд. Никако не говорим да треба претворити Орјен у комерцијалну планину, већ сачувати постојеће и радити у складу са природом, сматра Кулиновић.

У оквиру програма на страници Парка природе Орјен могуће је одабрати и један од програма као што су посматрање животиња, бициклизам, планинско трчање, боравак у авантуристичком парку на Врбању.

Фото: Парк природе Орјен

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here