Велико интересовање студената за примијењену физиотерапију у Игалу

Сва мјеста предвиђена уписом на прву годину Факултета примијењене физиотерапије у Игалу су попуњена у првом уписном року. На овој организационој јединици Медицинског факултета УЦГ сваке године уписују 45 бруцоша, а интересовање је и овог пута било дупло веће него што је предвиђено конкурсом, казао је проф. др Душан Мустур који је прошлог мјесеца именован за новог руководиоца овог студијског програма.

Како појашњава проф. др Мустур, када је ријеч о упису, већ традиционално сваке године мјеста попуне у првом уписном року.

– Углавном имамо два или три кандидата за једно мјесто понуђено конкурсом, тако да све буде испуњено у првом уписном року и то нас радује с обзиром на то да је све већи број сличних студијских програма у окружењу и значи да се ипак препознаје наш квалитет и традиција. На евиденцији ЗЗЗЦГ није велики број незапослених физиотерапеута, па понекад успјевамо да одолимо великом притиску и упишемо још петоро студената. Надамо се да ћемо то успјети и ове године, а да ће сви пронаћи упослење,нарочито у данашње вријеме када имао различите хотелске комплексе и рисорте.

Како додаје, Институт им је основна база и ослонац и носи назив институт управо због студијског програма који ту постоји.

– Посла има доста, налазимо се у старим просторијама Прве фазе Института. Било је неусловно, доста смо уложили и до асада а настојимо да санацију доведемо у потпуности до краја. Захваљујући том ангажману смо успјели да добијемо и лиценцу за мастер студије али и предусретљивости Института да студенти могу ту завршавати комплетну праксу, као и да у случају потребе добијемо додатне просторије у Другој фази, казао је проф др Мустур.

Још деведесетих година у свијету је препознато да бечелор није довољан ниво знања за физиотерапеута и тада су кренули са мастер студијама, а потом и докторским.

Фото: проф. др Душан Мустур, руководилац Студијског програма примијењене физиотерапије у Игалу Медицинског факултета УЦГ

– Много је посла за нама, а много нас тек чека када је ријеч о лиценци за мастер студије. Тај програм доноси додатан квалитет у образовању физиотерапеута и услуга које пружају а који се показао кључним и у данашњој ери такозваних биолошких лијекова па и након приче да ће се због тога одустати од даљих програма рехабилитације реуматичара из Норвешке у Институту.  Наши студенти специјалистичких студија моћи ће директно на другу годину мастера, од септембра када програм почиње. Ово је велики бенефит за физиотерапеутску струку у цјелости.

Без обзира на нове технологије и достигнућа, којима се свакако треба прилагодити и ићи у корак са њима, проф др Мустур сматра да старе, провјерене вриједности као што је квалитет и знање физиотерапеута у Институту у Игалу, свакако треба сачувати и његовати.

Комплетан разговор са проф. др Душаном Мустуром, руководиоцем Студијског програма примијењене физиотерапије у Игалу, погледајте у емисији Новско јутро РТХН уреднице Слађане Рашо.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here