ВЕЛИКИ ОДЗИВ МЕМОРИЈАЛНОЈ АКЦИЈИ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЛАШТВА КРВИ „ЈОВАН КОСАЋ“

144

Меморијална акција добровољног давалаштва крви „Јован Косаћ“ седма по реду, у организацији Клуба добровољних давалаца крви Херцег Нови  одржана је  данас у Плавом салону Опште болнице Мељине.    

Како је за РТ ХН казала Мира Барбарез из Клуба добровољних давалаца крви, задовољни су одзивом акцији, у којој је од 10 до 14 часова, прикупљено 35 јединица крви.

– Критерији су  пооштрени због корона кризе. Договарамо се са Заводом за трансфузију крви. Позивамо грађане да свијест о даривању крви, буде још на већем нивоу, да будемо солидарни и тако спасавамо животе и помажемо једни друге, казала је Барбарез.

Према ријечима  референткиње за добровољно давалаштво крви Весне Бољевић, ово је седма меморијалној акцији организована у знак сјећања на трагично страдалог, нашег суграђанина Јована Косаћа. Акцију је подржао Завод за трансфузију крви Црне Горе:

–  Захваљујемо свим хуманим грађана Херцег Новог који су се  одазвали у овако великом броју, иако постоји проблем вакцинације. Једино послије фајзера могу да дарују крв послије 48 часова, а од осталих  вакцина неопходно је да прође четири недеље од прве дозе. Даваоци који су прележали блажи облик корона вируса могу даривати крв 28 дана послије излијечења. Даваоци који су имали тежи облик, упалу плућа, могу даривати крв након три мјесеца. Не треба тест,  али постоји ковид предупитник, постављамо питања. Уколико је особа прехлађена или је путовала ван земље не може дати крв, осим ако је вакцинисана. Неопходно је да прође 14 дана. Крв може дати свака здрава особа од 18 до 65 година, подсјетила је она.

Добровољни давалац Дејан Јанчић од фебруара 2018. године редовно дарује крв. Како каже, упознат је колико је важно да пацијент има крв онда када је потребно а то је основни разлог, што учествује у овој и другим акцијама даривања крви.    

–  Такође,  једнако важан разлог је сјећање на нашег доброг Јована. Трудимо се  да на сваки могући начин гајимо успомену на њега и да помажемо колико је у нашој могућности. И поред овакве епидемиолошке ситуације, морамо да радимо да се боримо и да се надамо да ће све ово проћи, поручио је Дејан Јанчић.

Наредна акција у организацији Клуба добровољног давалаштва крви биће организована поводом Дана Општине Херцег Нови, 28. октобра.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here