Велики четвртак у седмици страдања Исуса Христа

Икона Тајна Вечера, Манастир Дечани

Православни вјерници данас обиљежавају Велики Четвртак,  успомену на Тајну вечеру у сусрет Васкрсу.  

 У православним храмовима данас се служе свете литургије као успомена на Тајну Вечеру Исуса Христа са апостолима на којој је најавио издају и своје страдање. 

У храмовима Св. Спаса на Топлој и Св. Архангела Михаила на Белависти литургије ће почети у 9 часова. Велико бденије са читањем 12 страдалних Јеванђеља у храму Светог Спаса је у 17 и храму Светог Архангела Михаила у 18 часова.

Сутра на Велики петак биће обиљежена успомена  на Страдање Исуса Христа на Голготи. У знак сјећања  на најтужнији догађај за хришћане биће служени Царски часови, са почетком у 8 часова у цркви  Светог Архангела Михаила. Вечерња служба са изношењем Плаштанице и читање Статија биће обављено у црквама Св. Спаса у 17 и Светог Архангела Михаила на Белависти  од 18 часова.

На Велику Суботу Света литургија и освештање Васкршњих јаја  биће обављено у црквама Св. Спаса и Св. Архангела Михаила, са почетком у 9 часова.

На Васкрс у цркви Светог Архангела Михаила у недељу биће служена поноћна литургија  и Пасхално јутрење, литургија је у 9 часова.

У храму Св. Спаса Васкршње јутрење и литургија су у 5 часова потом. Друга Васкршња литургија у  храму на Топлој је од 9 часова.

 Свечана литургија у храму Свете Великомученице Варваре на Мокринама је у 9 часова.

 Света литургија у храму Полагања Ризе Пресвете Богородице у Бијелој  биће служена од 9 часова. Од 17 часова биће обављен чин светих и спасоносних страдања Господа Исуса Христа , 12 страсних Јеванђеља. Сутра, на Велики петак  биће служени Царски часови у 8 часова, Вечерња са изношењем Плаштанице је у 19 часова. На Велику суботу у овом храму света литургија је у 9 часова. На празник Васкрсења Господа Исуса Христа у храму Полагања Ризе Пресвете Богородице Пасхално јутрење се служи у 8 , у наставку Света литургија, са почетком у 9 часова, саопштено је из Парохије Бијелско – Крушевичке.

Свечане литургије биће служене готово у свим храмовима.

На Васкршњи понедељак, од 9 часова биће служена Света Архијерејска Литургија у храму Свете Тројице у Kутима , коју служи Високопреосвећени Митрополит Јоаникије са свештенством, а у наставку традиционална Литија кроз Зеленику и Куте, коју ће предводити Митрополит.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here