Велики број учесника на бициклијади „Путовање кроз историју–Ћиром кроз Херцег Нови“

Бициклијада „Путовање кроз историју – Ћиром кроз Херцег Нови“, у организацији Агенције за изградњу и развој града и Триатлон клуба Херцег Нови, окупила је велики број заљубљеника у бицикла. Поред рекреативаца и професионалних спортиста, као и малишана из Херцег Новог, Тивта и Котора, на ову спортско-рекреативну манифестацију одазвали су се и чланови Триатлон клуба Котор и бициклистичког клуба Вучији зуб из Требиња.

Како је саопштено из Триатлон клуба Херцег Нови, подијељено је 76 стартних пакета, односно ранаца, мајица и неколико пратећих интересантних поклона обезбјеђених за све учеснике који су јутрос дошли у заказани термин у парку Титове виле у Игалу.

Бициклијада је једна од активности пројекта „Cross-border Thematic Tourism Destination: Old Narrow Gauge Railway ĆIRO” (Ћиро 2), Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора.

Бициклистичка тура организована је трасом некадашње ускотрачне пруге „Ћиро”, а учесници су у паузи за окрепу на Шкверу, поред зграде некадашње жељезничке станице, имали прилике да послушају и предавање о ускотрачној прузи Габела – Зеленика, на којој је посљедњи воз из Зеленике кренуо 30. јуна 1968. године. Популарни Ћиро из Дубровника посљедњи је пут кренуо 30. маја 1976, а у љето те исте године започета је њена демонтажа.

Циљ бициклијаде био је у Зеленици, испред угоститељског објекта „Вагон”, још једном културно-историјском споменику који свједочи о ускотрачној прузи. Учеснике су на циљу поздравили архитекта Вук Чворо, који је заслужан за ревитализацију вагона, као и потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур.

За све учеснике на циљу организовано је дружење, уз освјежење и закуску, а уприличена је и мултимедијална презентација ускотрачне пруге, која је укључивала малу изложбу фотографија и приказивање филма.

Пратња бициклистима били су екипа Хитне медицинске помоћи и Служба комуналне полиције, који нису имали разлога за интервенисање.

Главни циљ пројекта је јачање и диверсификација туристичке понуде Херцеговине, Дубровачко-неретванске жупаније и Бококоторског залива кроз развој заједничке тематско-туристичке дестинације: Старе ускотрачне жељезнице „Ћиро“.

Пројекат је проширио постојећу инфраструктуру бициклистичке стазе и створио нове туристичке садржаје (пумп трацк, МТБ парк, видиковац, промо-видео, мобилну апликацију са бициклистичким рутама кроз ове три регије, обуку локалним пружаоцима услуга да у примјени „bike-friendly“ стандарда и контролу квалитета у циклотуризму.)

Укупна вриједност пројекта за све прекограничне партнере је 1.770.362,68 еура, а средствима Еуропске уније суфинансирано је 85 посто, односно 1.504.808,26 еура.

Садржај овог саопштења искључива је одговорност Агенције за изградњу и развој Херцег Новог.

Овај текст произведен је уз помоћ Европске Уније. Садржај је искључива одговорност пројектних партнера и не представља ставове или мишљења европске комисије. Пројекат је кофинансиран средствима ЕФРР и ИПА 2 фондова Европске уније.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here